Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Εξαρση του H1N1 με 12 νεκρούς και δεκάδες νοσούντες



Εξαρση παρουσιάζει, στο τέλος του χειμώνα, η γρίπη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -ΚΕΕΛΠΝΟ-, έως χθες, 

Τετάρτη, 12 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω γρίπης. Οι τρεις ήταν μικρότεροι από 50 ετών. Συνολικά, 42 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας οι 15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 τύπου Α (προκάλεσε πανδημία το 2009).
Επίσης, σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που νοσούν δεν έχουν εμβολιαστεί, παρότι ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου (μεγάλη ηλικία, πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας κτλ.).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα μας για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Η επανεμφάνιση του πανδημικού στελέχους μπορεί να σχετιστεί με αυξημένο αριθμό σοβαρών περιστατικών ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται η προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.
- Η χρήση των αντιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων της γρίπης (ενός-δύο ημερών), χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Λόγω της επανεμφάνισης του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.
- Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου