Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Γενική 24ωρη απεργία την Τετάρτη - Παραλύει η χώρα


Γενική 24ωρη απεργία την Τετάρτη - Παραλύει η χώρα
Απεργιακό «λουκέτο» στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα βάζουν την Τετάρτη - για 24 ώρες - η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας...


 για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, τις ανατροπές σε μισθούς, συμβάσεις και συντάξεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, τις επιστρατεύσεις απεργών κ.ά.

Η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία αναμένεται να «παραλύσει» το κέντρο της Αθήνας, καθώς προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα οργανώσουν το κεντρικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Αρεως) αλλά και τη λειτουργία της «κρατικής μηχανής». Σοβαρά θα είναι τα προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες καθώς θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, εφορίες, τελωνεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία κ.ά.). Λουκέτο μπαίνει και στα δικαστήρια εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων.

Στάσεις εργασίας αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς με εξαίρεση το Μετρό που πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί κανονικά, αφού οι εργαζόμενοι είναι επιστρατευμένοι. Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει μεγάλες ομοσπονδίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως στις τράπεζες, στις οικοδομές, στη βιομηχανία, στα ναυπηγεία, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εμποροϋπάλληλοι κ.ά. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) η 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη με απόφαση της ΠΟΕΣΥ.

Τα συνδικάτα καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη και που κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχυθούν από αγρότες που θα κατέβουν από τα μπλόκα, κυρίως από αυτό της Νίκαιας στη Λάρισα, που είναι και το πλέον «σκληροπυρηνικό» εξαιτίας της παρουσίας των «κόκκινων» αγροτοσυνδικαλιστών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα.

Αγροτικά μπλόκα
Με αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις και προσπάθεια για ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων, συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας να συμπληρώνει πλέον ένα μήνα με παραταγμένα τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και οι αγρότες της Κρήτης, καθώς οι αγρότες του Ηρακλείου δίνουν ραντεβού το μεσημέρι στον κόμβο του Γιόφυρου και από εκεί θα αναχωρήσουν για την εθνική οδό, όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου και θα διανέμουν δωρεάν κηπευτικά στους διερχόμενους οδηγούς.

Στον κόμβο της Νίκαιας επαναλήφθηκε το σκηνικό της σύγκρουσης αστυνομικών-αγροτών το απόγευμα του Σαββάτου με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδες αγροτών προσπάθησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία.

Αντίδραση ΚΚΕ

Αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο «για νέα άγρια επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγωνιζόμενων αγροτών που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εξ αυτών».

«Ο αυταρχικός παροξυσμός της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται από το ΚΚΕ, «δεν προκαλεί την οργή μόνο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, αλλά όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαντήσουν δυναμώνοντας τον αγώνα τους και τη λαϊκή συμμαχία κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - Ε.Ε. που τους εξοντώνει».

Ακόμη, το Πανελλήνιο Συντονιστικό των αγροτών, που συναντήθηκε στα Κερδύλλια των Σερρών το Σάββατο, αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Το αίτημα που διατυπώθηκε και πάλι ήταν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου