Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η διαμάχη για τη γενέτειρα του El Greco



Με επίσημη συνέντευξη Τύπου παρουσία και του ειδικού στον El Greco, Νίκο Χατζηνικολάου, απαντά σήμερα ο δήμος Ηρακλείου στη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από την υπόθεση περί της γενέτειρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.



Ο κ. Κουράκης συνέστησε σε όλους χαμηλούς τόνους, αλλά είναι βέβαιο ότι το Ηράκλειο δεν έχει σκοπό να αφήσει σε αυτή τη φάση ζωτικό χώρο στο Μαλεβίζι που διεκδικεί ιστορική παρουσία στην καταγωγή του μεγάλου κρητικού ζωγράφου. Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 13.00 σήμερα το μεσημέρι κι έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν στο δήμο εκτός από τις εκδηλώσεις και τη θέση που θα πάρει ο ομότιμος καθηγητής του ΠΚ κ. Χατζηνικολάου που είναι εξ αυτών που έχουν υποστηρίξει ότι έχει λυθεί ιστορικά το ζήτημα και πως ο Θεοτοκόπουλος έχει γεννηθεί στον Χάνδακα και όχι στο Φόδελε.

Πάντως χθες πήραν πρωτοβουλία... πυρόσβεσης της φωτιάς που άναψε μεταξύ των δήμων, οι δήμαρχοι κ.Κουράκης και Μαμουλάκης . Οι δυο δήμαρχοι συνομίλησαν μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, σε μια προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους και να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα χωρίς κανένας να αισθάνεται ριγμένος και αδικημένος.

«Πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά. Ο El Greco είναι ένα τέκνο της Κρήτης για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι. Δεν είναι θέμα το που γεννήθηκε για να τρώμε τις σάρκες» λέει στην ο δήμαρχος κ. Μαμουλάκης που απορρίπτει τις... εμφυλιοπολεμικές κορώνες, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται ως δήμαρχος Μαλεβιζίου να απεμπολήσει δικαιώματα της περιοχής του που πηγάζουν από ισχυρές παραδόσεις.

«Πήρα την πρωτοβουλία και μίλησα με τον κ. Κουράκη. Υπηρέτησα το Ηρακλειο και τον ίδιο με πολλή αγάπη. Πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα, να ρίξουμε τους τόνους, να μην υπάρχει αντιπαράθεση για το θέμα αυτό. Και είμαι έτοιμος να ανακαλέσω κι έγγραφα εάν χρειαστεί. Αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις σκληρές λογικές της επιτροπής» είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου καλώντας και τον κ.Καρατζάνη να δει το όλο θέμα με ευρύτητα πνεύματος.

«Δούλεψα πολύ για το Ηράκλειο και το ξέρουν όλοι αυτό. Δεν μπορώ να πάω κόντρα σε αυτό, αλλά η περιοχή μου ζει με αυτή την παράδοση σχεδόν ένα αιώνα τώρα! Πως θα τα πετάξουμε όλα αυτά και όταν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία για το Φόδελε; Και από την άλλη μεριά δεν υπάρχει Κάτι ατράνταχτο. Εντάξει, ο αείμνηστος Παναγιωτακης επικαλείται μαρτυρία του Γκρέκο που λέει ότι γεννήθηκε στην Κάντια. Μα, πείτε μου ποιος κρητικός είναι στο εξωτερικό κι εκείνα τα χρόνια και δεν θα έλεγε το ίδιο; Στο... Φόδελε θα έλεγε;» αναρωτιέται ο κ. Μαμουλάκης που υποστηρίζει το Μαλεβίζι πρότεινε στο δήμο Ηρακλείου να Κάνουν μαζί όλες τις κινήσεις, αλλά και την αδελφοποίηση αφήνοντας πίσω τα παλιά...

Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε σε έγγραφο του πρώην δημάρχου κ.Καρέλλη που το 1980 είχε προτείνει την... τριπλή αδελφοποίηση (τώρα αρνείται ο δήμος Ηρακλείου) και τόνισε ότι δεν είναι τυχαία αυτή η ιστορία με το Φόδελε αφού:

*Το 1934 ήρθαν στην Κρήτη από το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ , που έκαναν έρευνα από το 1917. Ήταν 3 καθηγητές και ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας με το Πολεμικό Ναυτικό και εντοίχησαν αναμνηστική πλάκα.

*Το 1964 πάλι με την επέτειο του Θανάτου του Γκρέκο κυβερνητική αντιπροσωπεία με τον Α.Παπανδρέου ήταν στο Φόδελε.

*Τη δεκαετία του 80, λέει ο κ.Μαμουλάκης, η Μελένια Μερκούρη διέθεσε χρήματα για να φτιαχτεί το μοναδικό μουσείο για τον Ελ Γκρέκο στην περιοχή.

«Αλλά πέραν όλων αυτών έχουμε τη σοβαρή έρευνα του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ. Τη μεταφράζουμε τώρα. Έχουμε στοιχεία. Αλλά επιμένω δεν είναι το μείζον ζήτημα αυτό. Είναι σοβαρό ότι έχει αυτή πλέον τη σπουδαία παράδοση το Φόδελε. Δεν δικαιούται κανένας να την πετάξει» αναφέρει ο κ.Μαμουλάκης.

«Εδώ άλλες περιοχές ζουν με μυθους όπως η Βερόνα για τον τάφο του Ρωμαίου και της Ιούλιετας, το Λοχ Νες με το δήθεν τέρας και εμείς έχουμε τέτοια στοιχεία και θα το αφήσουμε έτσι;» λέει και συμπληρώνει:

«Σε Κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργαστούμε με το Ηρακλειο. Είμαστε ένας τόπος, δεν είμαστε Κάτι διαφορετικό .ΝΑ δούμε αυτά που μας ενώνουν και αυτά που γίνανε παλιότερα να μην μας αγγίζουν» καταλήγει ο δήμαρχος.


Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου