Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Λαθραίο το ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα στην Ελλάδα

Λαθραίο το ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρα στην Ελλάδα

Τον τρόπο για να συνεχίσουν να καπνίζουν αλλά να μην βάζουν το χέρι «βαθιά» στην τσέπη βρήκαν οι Ελληνες καπνιστές, οι οποίοι προτιμούν πλέον τα...



 λαθραία τσιγάρα και τον χύμα καπνό οι οποίοι είναι αρκετά φθηνότεροι γι αυτούς, με αποτέλεσμα πάνω από το 20% των καπνιστών για το 2013 να προτιμούν πλέον τα λαθραία τσιγάρα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι σταμάτησαν το κάπνισμα λόγω κρίσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών, περίπου το ένα από το πέντε πακέτα τσιγάρα που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι λαθραίο, καθώς από το 2010 όταν ξεκίνησε η αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, οι καπνιστές άρχισαν να προτιμούν λαθραία τσιγάρα, τα οποία προμηθεύονται σε αρκετά πιο χαμηλές τιμές, μεταδίδει το capital.

Τα στοιχεία της ΚΕΠΕ είναι αποκαλυπτικά:

Το 2010 η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων άγγιζε το 12,6%
Το 2011 το ποσοστό ανήλθε στο 15,9%
Το 2012 το ποσοστό των λαθραίων προϊόντων καπνού άγγιξε το 18,8%

Οσον αφορά το 2013, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η κατανάλωση των λαθραίων τσιγάρων θα ξεπεράσει το 20%, ενώ παράλληλα η ΚΕΠΕ υποστηρίζει πως πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης έχει ελαττωθεί ο όγκος της κατανάλωσης καπνού, λόγω της λιτότητας και της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν είναι λίγοι οι πρώην καπνιστές οι οποίοι υποστηρίζουν πως λόγω της κακής οικονομικής τους κατάστασης, έκοψαν το κάπνισμα.





Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου