Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα οι αποφάσεις για το «καυτό» μέτωπο της Παιδείας



Αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα είναι οι πρόεδροι των περισσότερων ΕΛΜΕ, οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνσης της κήρυξης πολυήμερης απεργίας αμέσως μετά το «πρώτο» κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη.



Η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στις διαθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και κυρίως στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Περισσότερες από 65 (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ) θεωρούν ως καταλληλότερο μέσο πίεσης την απεργία, προτείνοντας ως ημερομηνία έναρξης την 16η Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο περιλαμβάνει μεταθέσεις και απολύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν την κατάργηση του νόμου για τις μετατάξεις και του προεδρικού διατάγματος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων αποτελούν μια πρόταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την αποστολή του εκπαιδευτικού.

Αισιοδοξία στο υπουργείο Παιδείας

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το zougla.gr, διαβεβαιώνει πως η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά, υπογραμμίζοντας πως οι δάσκαλοι βρίσκονται στη θέση τους και τα βιβλία είναι έτοιμα προς διάθεση, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εκ νέου επιστράτευσης των καθηγητών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εξήγησε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και θα λειτουργήσουν ομαλά, «όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι». «Τα βιβλία είναι στα σχολεία, οι μαθητές θα είναι στα θρανία, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπούλος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της επιστράτευσης ήταν κατηγορηματικός:

«Η επιστράτευση ήταν αναγκαία, όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου