Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

4 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας

4 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας

Οι καρδιαγγειακές νόσους είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες στις ΗΠΑ και πάνω πάνω από 610.000 Αμερικανούς θα πεθάνουν από αυτές κάθε χρόνο.


Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους είναι πολλοί και γνωστοί: η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Πέρα από αυτούς όμως οι ειδικοί ανακαλύπτουν και υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου -όχι τόσο προφανείς- που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Το υψόμετρο του τόπου κατοικίας σας
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology βρήκε πως οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο (μεταξύ 457 και 2.297 μέτρα) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου από εκείνους που ζούσαν στο επίπεδο της θάλασσας. Ο αέρας στο μεγάλο υψόμετρο έχει λιγότερο οξυγόνο, κάτι που μπορεί να βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, υποθέτουν οι συγγραφείς. Η πιθανή σύνδεση είναι ενδιαφέρουσα, ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας, American Heart Association, Mary Ann Bauman, MD, απαιτούνται όμως περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν ο συσχετισμός είναι υπαρκτός. 
Κάνετε γυμναστική με βάρη
To γνωρίζετε πως η αεροβική άσκηση κάνει καλό στην καρδιά σας, υπάρχουν όμως όλο και περισσότερα στοιχεία πως η προπονήσεις ενδυνάμωσης έχουν επίσης σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή σας υγεία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση American Journal of Physiology, μόλις μία προπόνηση διαλειμματικής άσκησης με βάρη βελτίωσε τη λειτουργία των φλεβών στους συμμετέχοντες σε μελέτη. "Συστήνουμε άσκηση που να συμπεριλαμβάνει αεροβική, ενδυνάμωση και διατάσεις”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, "αφενός επειδή με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τραυματισμούς, και αφετέρου επειδή ο συνδυασμός των τριών αυτών προπονήσεων συμβάλει στην καλύτερη εγκύμναση του σώματος”. 
Ο αριθμός των παιδιών που αποκτάτε 
Οι γυναίκες που μένουν έγκυες πάνω από μία φορά έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη στην επιθεώρηση Circulation. Η κολπική μαρμαρυγή είναι οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές. Στη μελέτη, οι γυναίκες με τέσσερις ή περισσότερες εγκυμοσύνες ήταν 30-50% περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή συγκριτικά με γυναίκες που δεν έχουν υπάρξει ποτέ έγκυες. "Γνωρίζουμε πως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η καρδιά γίνεται μεγαλύτερη, υπάρχουν ορμονικές αλλαγές και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο” εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. "Μπορεί άρα να υπάρχουν αλλαγές που να συντελούν σε παθήσεις της καρδιάς”. 
Δεν τρώτε πρωινό
Το πρωινό γεύμα σχετίζεται με ένα υγιές σωματικό βάρος, σύμφωνα όμως με πρόσφατη δήλωση της  αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας, American Heart Association, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας, υψηλής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρκετά στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση πρωινού με καλή καρδιαγγειακή υγεία. Όταν παραλείπεται αυτό το σημαντικό γεύμα, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και αύξησης βάρους. 



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου