Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΗ - Τα πρώτα χρόνια δημιουργίας



Για πρώτη φορά η ΔΕΗ Α.Ε. προχώρησε σε έκδοση συλλεκτικού ημερολογίου με τίτλο «ΔΕΗ. Τα πρώτα χρόνια δημιουργίας!». Η έκδοση περιλαμβάνει σπάνιο διαφημιστικό υλικό και...



 φωτογραφίες, σμιλεύοντας το δημόσιο πρόσωπο της Επιχείρησης κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, την εποχή των μεγάλων έργων και στο πλαίσιο του εξηλεκτρισμού της χώρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Μανόλης M. Παναγιωτάκης, προλογίζοντας το ημερολόγιο –το οποίο οφείλεται σε δική του πρωτοβουλία– υπογραμμίζει: «Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη.


Αριστερά: Αφίσα της ΔΕΗ για τους κινδύνους από διαφορετικές χρήσεις των πυλώνων της, αρχές δεκαετίας 1960. Δεξιά: Από τις πλέον εντυπωσιακές διαφημιστικές καταχωρίσεις της ΔΕΗ, που εντάσσονται στη σειρά με αρχαιοελληνική θεματολογία, αρχές δεκαετίας 1960
Η ΔΕΗ και σήμερα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, χαράζει νέους δρόμους, πρωτοστατεί στην οικονομία και στην ανάπτυξη, έχοντας στο οπλοστάσιό της, ανάμεσα στα άλλα, σταθερές που πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, στην εποχή της δημιουργίας της. Με πίστη στο μέλλον, “φωτίζουμε” τους ορίζοντές μας ανατρέχοντας στην ιστορία μας, που άλλωστε συνδέεται άρρηκτα με τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου».
Διαφημιστική καταχώριση της ΔΕΗ για τον υπό κατασκευή Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας, 1959.
«Είναι η ιστορική μας διαδρομή μέσα από την οποία σφυρηλατήθηκαν και εμπεδώθηκαν αξίες και αποκτήθηκαν δεξιότητες ικανές να κάνουν πράξη το νέο μας όραμα: “Η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι διαφορετική. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε ισχυρότερη”. Έτσι, όπως πάντοτε, θα συμβάλλουμε και σήμερα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της πατρίδας μας», καταλήγει ο κ. Παναγιωτάκης.
Από διαφημιστικό φυλλάδιο της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση των έργων του πρώτου ενεργειακού προγράμματος, τέλη δεκαετίας 1950


Το συλλεκτικό ημερολόγιο καλύπτει δώδεκα θεματικές, παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές της ιστορίας της ΔΕΗ και του εξηλεκτρισμού. Αποτελεί ένα μόνο αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημόσιας εικόνας της ΔΕΗ στα πρώτα της βήματα, αναδεικνύοντας μια άλλη, διαφορετική διάσταση της Επιχείρησης. Η ιστορικός Γεωργία Μ. Πανσεληνά ανέλαβε τη συγγραφή και την επιστημονική επιμέλεια. Το εικονογραφικό υλικό αντλήθηκε από το πλούσιο Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ.


Πρόλογος: Μανόλης M. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.
Κείμενα - επιστημονική επιμέλεια: Γεωργία Μ. Πανσεληνά


Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου