Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Καλώδια ΑΟΖ «φυτεύουν» οι Βρετανικές Βάσεις με ενδιάμεσο σταθμό την Σούδα



Υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που ξεκινά από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και εκτείνεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησε να τοποθετεί...



 τις τελευταίες μέρες, ειδικό αμερικανικό πλοίο.

Το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο των Βρετανών, τοποθετείται από το υπό σημαία ΗΠΑ ειδικό πλοίο για τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων «CS Global Sentinel», το οποίο μάλιστα για τον σκοπό αυτό έφτασε στην Κύπρο από την περιοχή Βικτώρια του Καναδά, με ενδιάμεσο σταθμό στον αμερικανικό ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη.

Πρόκειται για το ίδιο πλοίο που τοποθέτησε προ δωδεκαετίας τις συνδέσεις με υποθαλάσσιο καλώδιο της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Τουρκίας στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό καλώδιο «SEA-ME-WE 2».

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το καλώδιο που τοποθετεί τώρα το αμερικανικό πλοίο θα συνδέσει τις Βρετανικές Βάσεις, με υποθαλάσσιο καλώδιο που τοποθετήθηκε προ μηνών στη Μεσόγειο για σκοπούς βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Η κύρια αναμενόμενη επίπτωση από το νέο υποβρύχιο καλώδιο, είναι το γεγονός ότι πολύ πιθανό να απωλέσει η ΑΤΗΚ αισθητά έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που πρόσφερε στις Βρετανικές Βάσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως τίθεται και ζήτημα σε σχέση με το ότι η άδεια δόθηκε απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Η Νομοθεσία προβλέπει ότι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η άδεια πόντισης καλωδίων δίνεται κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας από τον υπουργό Μεταφορών, αφού προηγουμένως ο υπουργός Μεταφορών εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη, των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Γεωργίας. Επίσης, προβλέπεται και σειρά άλλων αδειών που δεν εξασφαλίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν, από τις Βρετανικές Βάσεις υπάρχουν παράλληλες συνδέσεις για υποκλοπή τηλεπικοινωνιών που διέρχονται μέσα από 14 υποθαλάσσια καλώδια τα οποία περνούν από την Ανατολική Μεσόγειο




Πηγή: flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου