Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Την πόρτα της εξόδου σε εργαζόμενους δείχνει η ΔΕΗ – Καταργούνται θέσεις εργασίας σε αποσυρόμενες μονάδες



Σε κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω απόσυρσης μονάδων θα προχωρήσει άμεσα η ΔΕΗ, με τη διοίκησή της να προχωρά στην υλοποίηση μιας απόφασης που είχε προαναγγελθεί.


Ένα μέρος των εργαζομένων στις θέσεις αυτές θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών της επιχείρησης, όμως οι υπόλοιποι θα κληθούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, εξωθούμενοι σε οικειοθελή παραίτηση και συνταξιοδότηση.

Η απόφαση αυτή του ΔΣ της ΔΕΗ στην τελευταία συνεδρίασή του έρχεται να σηματοδοτήσει την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε περικοπή του μισθοδοτούμενου προσωπικού, προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από όταν έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει πρόγραμμα για την αποχώρηση από την επιχείρηση όσων έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για σύνταξη έτη εργασίας.

Εξάλλου, θέμα "αργομισθίας" εργαζομένων σε μονάδες της ΔΕΗ που δε λειτουργούν έθεσε πρόσφατα και η ΝΔ.

Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ δείχνει ότι η διοίκηση της επιχείρησης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε "δύσκολες" αποφάσεις, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πιεστικά προβλήματα στα οποία έχει εκτεθεί η επιχείρηση εξαιτίας των προκλήσεων που έθεσε το "άνοιγμα" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έχει αναφερθεί με πολλές αφορμές στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του μοντέλου λειτουργίας και διοίκησης της επιχείρησης, στα πρότυπα των σύγχρονων επιχειρηματικών μοντέλων και χωρίς τις δυσκολίες που επιφέρει προς τούτο η "κληρονομιά" του παρελθόντος, που δεν αντιστοιχεί στις νέες συνθήκες.

Όπως είναι φυσικό, οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Π. Καραλευθέρης και Ν. Φωτόπουλος καταψήφισαν την πρόταση για κατάργηση θέσεων εργασίας, ενώ ο Γ. Μπίτζας, εκπρόσωπος της ΟΚΕ, απείχε της ψηφοφορίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ περιορίζονται στην καταψήφιση της πρότασης και δεν έχει γίνει γνωστός κάποιος περαιτέρω σχεδιασμός της.

Οι καταργούμενες θέσεις

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης που υπερψηφίστηκε από το ΔΣ, εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων, καταργούνται οι θέσεις εργασίας:

-των εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου (εξαιρούνται όσοι χρειάζεται να παραμείνουν προσωρινά για τις διαδικασίες απόσυρσης και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων),

-όσων σχετίζονται με τη λειτουργία των μονάδων 1, 2 και 3 του ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου,

-όσων σχετίζονται με τη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Αλιβερίου,

-των εργαζομένων στον πρώην ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – ΛΙΠΤΟΛ (εξαιρούνται όσοι χρειάζεται να παραμείνουν για τις διαδικασίες απόσυρσης και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων).

Ουσιαστικά, δηλαδή, στους ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου και Αλιβερίου, καταργούνται οι θέσεις του τεχνικού προσωπικού που συνδέονταν με τη λειτουργία των αποσυρθεισών μονάδων, που δεν αξιοποιήθηκε για την κάλυψη αναγκών άλλων μονάδων στους σταθμούς αυτούς.

Με βάση την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, στον πρώην ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – ΛΙΠΤΟΛ θα παραμείνουν 28 εργαζόμενοι, ενώ 27 θα παραμείνουν στον πρώην ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου.

Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους στις καταργούμενες θέσεις

Ένα μείζον ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις καταργούνται. Ουσιαστικά, η ΔΕΗ τους δείχνει το δρόμο της εξόδου, πέραν κάποιων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, όσοι από αυτούς έχουν θεμελιώσει δικαίωμα κύριας σύνταξης και συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2017 το 57ο έτος της ηλικίας τους, θα κληθούν υποβάλλουν αίτηση παραίτησης μέχρι τις 20 Μαΐου, προκειμένου να αποχωρήσουν από την επιχείρηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με σκοπό τη συνταξιοδότησή τους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν 15000 ευρώ καθαρά, ποσό στο οποίο θα συμψηφιστούν ενδεχόμενες οφειλές τους προς την επιχείρηση.

Όσοι από τους εργαζόμενους του πρώην ΑΗΣ Πτολεμαΐδας - ΛΙΠΤΟΛ δεν υποβάλλουν αίτηση παραίτησης παρότι εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία, θα παραμείνουν στις υπηρεσιακές μονάδες στις οποίες ήδη εργάζονται χωρίς να μεταβληθεί η υπηρεσιακή τους κατάσταση.

Όσοι από τους εργαζόμενους στους ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, Αλιβερίου και Κερατέας – Λαυρίου δεν υποβάλλουν αίτηση παραίτησης παρότι εμπίπτουν στην παραπάνω ρύθμιση, θα κληθούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, βάσει των αναγκών που έχει διαπιστώσει η διοίκηση.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στον τεχνικό κλάδο θα κληθούν να μετακινηθούν σε μονάδες εκτός Αττικής και Εύβοιας. Εξαίρεση προβλέπεται για όσους εξ αυτών υπάρχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι (αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας, πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι γονείς, έχουν σύζυγο ή παιδιά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), οι οποίοι θα κληθούν να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα εντός του νομού διαμονής τους.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε καταργούμενες θέσεις στον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου θα καλύψουν υφιστάμενες ανάγκες σε μονάδες στην Αττική.

Για τους μετακινούμενους σε άλλους νομούς, θα ισχύσουν οι προβλέψεις των κανονισμών της ΔΕΗ για τις χορηγούμενες παροχές.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες θέσεις δεν αξιοποιηθούν βάσει των προβλέψεων της παραπάνω διαδικασίας, θα τεθούν σε εφαρμογή οι σχετικές προβλέψεις των παρ. 2 έως και 5 του άρθρου 35 του ΚΚΠ/ΔΕΗ.




Πηγή: enrgypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου