Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης και το Αριστοτέλειο



Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα ιδρύματα και φορείς σε όλο τον κόσμο που δέχονται από την Παρασκευή κύματα κυβερνοεπιθέσεων.



Την επιστολή επιβεβαίωσε το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου στο διδακτικό προσωπικό.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ


«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

»Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.

»Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό.

»Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας»


Μέσα σε λίγες ώρες είχαν ανιχνευθεί πάνω από 75.000 επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today), ο ανιχνευτής MalwareTech έχει εντοπίσει πάνω από 100.000 συστήματα που προσβλήθηκαν από την επίθεση τις τελευταίες 24 ώρες σε σχεδόν 100 χώρες.


Η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα από τη Βρετανία, όπου οι χάκερ έπληξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝHS), «κλειδώνοντας» υπολογιστές και αναγκάζοντας νοσοκομεία να στείλουν αλλού τους ασθενείς, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές ευρωπαικές χώρες, αλλα και στις ΗΠΑ.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στο βρετανικό σύστημα υγείας, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ραντ. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση κατευθύνεται από κάποια ξένη κυβέρνηση.

Το Σάββατο η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της επλήγη από το κύμα των ταυτόχρονων κυβερνοεπιθέσεων. Στη Γερμανία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων

Στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Στη Ρωσία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 υπολογιστές του είχαν επηρεαστεί.

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη απειλή από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις, δεσμεύονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης από τη συνάντηση που πραγματοποιούν στο Μπάρι της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Ένα κακόβουλο λογισμικό ransomware, έχει εξαπλωθεί από χάκερς σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν ο «ηλεκτρονικός ασθενής» καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό σε bitcoin.

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Avast μία αύξηση της δραστηριότητας παρατηρήθηκε την Παρασκευή και σε λίγες ώρες έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 57.000 επιθέσεις παγκοσμίως. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι έχουν πληγεί συνολικά υπολογιστές σε 74 χώρες.


Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου