Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Από αύριο έρχεται κύμα «αφρικανικού καύσωνα»: Θα ξεπεράσει τους 43°C το θερμόμετρο το Σάββατο

Από αύριο έρχεται κύμα «αφρικανικού καύσωνα»: Θα ξεπεράσει τους 43°C το θερμόμετρο το Σάββατο

Ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κύματα καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να αγγίζει θερμοκρασίες Αφρικής.


Από σήμερα αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας και το Σάββατο θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη και τη νύχτα αφού ο υδράργυρος δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου.


Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων


Λόγω των ακραίων και επικινδύνων καιρικών συνθηκών η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, την Τετάρτη θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη τους 40-41 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευήκαι το Σάββατο τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στα δυτικά τους 37—39°C και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Κάπως καλύτερη θα είναι η κατάσταση στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.



Ο καιρός σήμερα


Σήμερα Τρίτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τις ίδιες ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι μόνο στο νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 17 έως 35, στην Ήπειρο από 17 έως 34, στη Θεσσαλία και τη Στερεά από 19 έως 37 και τοπικά στον Θεσσαλικό κάμπο έως 39, στην Πελοπόννησο από 19 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 33, και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 35, με εξαίρεση την Κρήτη και τη Ρόδο όπου θα φτάσει τοπικά τους 37.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές και δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κατά κύριο λόγο στα βόρεια του νομού, όπου και υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κατά κύριο λόγο στα ορεινά του νομού, όπου και υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Στη Λέσβο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου