Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο Κρυονερίου

Ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο Κρυονερίου

Στο πλαίσιο της «παγκόσμιας μέρας αστεροειδών» την Παρασκευή 30 Ιουνίου, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας, στο οποίο λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο που...



 αναβαθμίστηκε για να παρακολουθεί προσκρούσεις αστεροειδών στη Σελήνη, θα ανοίξει το βράδυ την πόρτα του για το κοινό.

Το τηλεσκόπιο Κρυονερίου άρχισε να λειτουργεί το 1975 και αναβαθμίσθηκε ριζικά το 2016 για να ενταχθεί στο διεθνές πρόγραμμα NELIOTA που παρακολουθεί δυνητικές απειλές από το διάστημα. Το NELIOTA ανιχνεύει λάμψεις φωτός που προκαλούνται από μετεωροειδείς που πέφτουν στην επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στους χώρους του τηλεσκοπίου και θα μάθουν για την λειτουργία του, καθώς και για τους κινδύνους που αποτελούν για τη Γη οι παραγήινοι αστεροειδείς.
Στον προαύλιο χώρο του αστεροσκοπείου θα υπάρχουν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης για να ταξιδέψουν το κοινό στα αμυδρά ουράνια σώματα του έναστρου ουρανού. Μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή εδώ.

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ορυκτολογίας

Εξάλλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 2 Ιουλίου (10 π.μ. - 3 μ.μ.), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με δωρεάν είσοδο για όλη την οικογένεια.

Θα υπάρξουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ομιλίες, μεταξύ άλλων του ειδικού στους μετεωρίτες Γιάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή ορυκτολογίας-πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα φιλοξενείται έκθεση μετεωριτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου