Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Σε «υψηλή ετοιμότητα» για τον καύσωνα οι πιλότοι των Canadair

Σε «υψηλή ετοιμότητα» για τον καύσωνα οι πιλότοι των Canadair

Σε υψηλή ετοιμότητα είναι οι πιλότοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, καθώς είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, εξαιτίας του καύσωνα.


Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα μετασταθμεύσουν αεροσκάφη Canadair της Μοίρας σε άλλα αεροδρόμια, έτσι ώστε να είναι όλα «ετοιμοπόλεμα». Η διασπορά των αεροσκαφών έχει γίνει σε όλη την επικράτεια και βρίσκονται, ήδη, στην Σάμο, την Ανδραβίδα, στην Σκύρο και την Χρυσούπολη.

«Αυτού του τύπου τα αεροπλάνα έχουν ένα όριο απογείωσης με εξωτερική θερμοκρασία το μέγιστο 38 βαθμών Κελσίου», εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντισμήναρχος ιπτάμενος, Χρυσικός Δημήτριος. «Δεν πρέπει κανένα αεροσκάφος να καθηλωθεί στο έδαφος», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι όλοι βρίσκονται «σε υψηλή ετοιμότητα», λόγω του καύσωνα, καθώς «όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακόμη μεγαλύτερος».

Ωστόσο, για τον αντισμήναρχο η προοπτική μεγάλης φωτιάς δεν υπάρχει άμεσα, καθώς εξαρτάται εκτός από τη θερμοκρασία και από την ένταση του αέρα που προς το παρόν δεν δείχνει να επικρατεί.

Ο υποσμηναγός ιπτάμενος, Γιώργος Λαγοδήμος, σημειώνει ότι παρότι αυτά τα αεροπλάνα αποκαλούνται συχνά «γερασμένα» λόγω της παλαιότητας τους και πολλά ξεπερνούν σε ηλικία τους πιλότους τονίζει ότι «είναι ασφαλή» και ότι «όλοι οι Ελληνες πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε εδώ (σ.σ. οι πιλότοι) και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σβήσουμε τη φωτιά».

Σε ερώτηση αν η παλαιότητα των αεροσκαφών και τα τεχνικά προβλήματα τούς δημιουργούν ανασφάλεια, πιλότος απάντησε: «Ανασφάλεια όχι, διότι όλη η ενασχόληση και η εκπαίδευση στήνεται πάνω σε αυτά τα θέματα». Ο ίδιος είχε ένα ατύχημα στα Δερβενοχώρια όταν κατέπεσε το αεροπλάνο, αλλά ευτυχώς στάθηκε τυχερός. Χωρίς κανένα ψυχολογικό πρόβλημα συνεχίζει και σήμερα ως κυβερνήτης. Εξήγησε ότι η εκπαίδευση τους έχει γίνει με τρόπο που βασίζεται και στην παλαιότητα και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα.

Ομως, εκείνο το οποίο απασχολεί όλους τους πιλότους στην Μοίρα 355 είναι το ίδιο ερώτημα: Πότε θα γίνει η ανανέωση του στόλου. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τη δουλειά τους. «Ξέρουμε ότι η οικονομική κρίση είναι εδώ και ίσως μας θίγει περισσότερο αλλά, όπως και να το κάνεις, η παλαιότητα παίζει ρόλο».

«Είναι λίγο στενάχωρο ότι ξέρουμε πως σε αυτή την Μοίρα έχει υπάρξει πατέρας και γιος που πέταξαν με το ίδιο μέσο», είπε παλιός πιλότος που τώρα πλησιάζει στη σύνταξη.

Ο νεαρός πιλότος περιέγραψε την ιδιαιτερότητα της αποστολής τους, καθώς δεν μπορεί να προγραμματισθεί η πτήση των αεροσκαφών πυρόσβεσης, όπως γίνεται σε άλλες Μοίρες της Αεροπορίας που κινούνται με συγκεκριμένο σχεδιασμό. «Εμείς, δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε, ούτε να προγραμματίσουμε, γιατί δεν ξέρουμε που θα ξεκινήσει μία φωτιά. Τώρα που μιλάμε, μπορεί να ξεκινήσει μία φωτιά στην Κρήτη και ίσως μία φωτιά στην Κέρκυρα. Δεν μπορούμε να έχουμε σχεδιάσει για όλα τα σημεία της Ελλάδας», είπε. «Είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε παντού και πάμε, όπου μάς διατάξει η Υπηρεσία», υπογράμμισε ο Γιώργος Λαγοδήμος.

Από τα δυσκολότερα της αποστολής τους είναι το λεγόμενο «βουβό» κύμα, κατά τη λήψη του νερού από τη θάλασσα. «Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε εντολή να μην προσεγγίζουμε, είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Γιώργος Λαγοδήμος και εξήγησε ότι πάντα στην προσθαλάσσωση, για να γεμίσει νερό το αεροπλάνο, πρώτα πηγαίνει ο πιο έμπειρος αρχηγός και μόνα εάν δώσει εντολή συνεχίζει ο πιλότος με τις λιγότερες ώρες που ακολουθεί. Ύστερα, υπάρχει και η περίπτωση, όπου λόγω των πυλώνων της ΔΕΗ και της υψηλής τάσης ρεύματος πολλές φορές γίνεται αδύνατη η λήψη.






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου