Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος Hellas-Sat 3

Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος Hellas-Sat 3

Έτοιμος για το ταξίδι του στο διάστημα είναι ο νέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas-Sat 3, ο οποίος προγραμματίζεται να εκτοξευθεί τα μεσάνυχτα...



(ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 28 Ιουνίου από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Η εκτόξευση του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου -με έναν πύραυλο Ariane 5 ύψους 51 μέτρων- θα γίνει από κοινού με το νέο δορυφόρο του διεθνούς οργανισμού δορυφορικών επικοινωνιών Inmarsat.

Αν όλα πάνε καλά, μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas-Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat).=

Ο κοινός δορυφόρος, που έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου, κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη και η τροχιακή θέση του θα είναι στις 39 μοίρες ανατολικά.

Ο νέος δορυφόρος, ο οποίος φέρει εξοπλισμό για δύο ξεχωριστές χρήσεις και έχει βάρος 5,8 τόνων, θα επιτρέψει την επέκταση των εργασιών της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες του. Παράλληλα, θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών που πετάνε πάνω από την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρήση του Hellas Sat 3 θα επιτρέψει την αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου Hellas Sat 2 που είχε εκτοξευθεί το 2003 από τις ΗΠΑ και τη βελτιωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η Hellas-Sat, με έδρα την Κύπρο, η οποία αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat, σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά έναν ακόμη δορυφόρο, τον Hellas-Sat 4. Ο έλεγχος του Hellas-Sat 3 θα γίνεται από το κέντρο της θυγατρικής της Hellas Sat στο Κορωπί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου