Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Αναστολή λειτουργίας της 348ΜΤΑ και Απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II (ΦΩΤΟ)



Τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης (348ΜΤΑ) και απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II, πραγματοποιήθηκε...



 σήμερα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Για το γεγονός χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Τερζάκης , η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κα. Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι Αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΑ και του ΑΤΑ, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών, Ακόλουθοι Άμυνας και Αεροπορικοί Ακόλουθοι ξένων χωρών, το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έχει υπηρετήσει στην 348ΜΤΑ, καθώς και πλήθος κόσμου.

Απόσπασμα χαιρετισμού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς με αυτή τη συγκινητική τελετή αποσύρονται τα αεροσκάφη RF-4 και αναστέλλεται η λειτουργία της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης (348MTA). Έτσι κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ερχόμενος στο χώρο αυτό είδα δακρυσμένα μάτια, γεγονός δικαιολογημένο, καθώς στιγμές σαν τις σημερινές δημιουργούν ιδιαίτερα συναισθήματα στο προσωπικό που συντηρεί, εξυπηρετεί και πετάει με το αεροσκάφος που αποσύρεται, και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Το RF-4 ολοκληρώνει με επιτυχία τον κύκλο του στην Πολεμική Αεροπορία. Ένα αεροσκάφος που προσέφερε επί 40 σχεδόν χρόνια τις πολύτιμες υπηρεσίες του, εκτελώντας 98.000 ώρες πτήσης, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό να συμβάλλει στην άμυνα και την ακεραιότητα της χώρας.

Απόσπασμα χαιρετισμού Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, είμαστε σήμερα εδώ στην τελετή η οποία γίνεται στο πλαίσιο απόσυρσης των αεροσκαφών RF-4. Ενός αεροσκάφους θρύλου, που αξιοποιήθηκε επιχειρησιακά στο έπακρο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) επί σαράντα (40) σχεδόν χρόνια και αγαπήθηκε από όλους όσους είχαν την τύχη να υπηρετήσουν μαζί του, στην εθνική μας αποστολή.

Στις 3 Νοεμβρίου του 1978, το πρώτο Recce Phantom με s/n 77-1761 προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Λάρισας, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής μας ισχύος και την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, αφού το αεροσκάφος RF-4 σχεδιάστηκε με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, ημέρα και νύχτα και με κάθε καιρό.

Η ΠΑ εκμεταλλεύτηκε τις πολλαπλές δυνατότητες του αεροσκάφους καθ' όλη τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής, αναθέτοντάς σ’ αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχειρησιακή σχεδίαση, ευθύνη που, παρά το πέρασμα των χρόνων, εκπλήρωνε επάξια μέχρι και σήμερα.

Δίκαια λοιπόν, το RF-4 για σαράντα (40) περίπου έτη κατείχε περίοπτη θέση στην επιχειρησιακή μας σχεδίαση, ένα ρόλο που καλούμαστε σήμερα να κατανείμουμε στον λοιπό αεροπορικό στόλο. Μετά από μία λαμπρή διαδρομή κι έπειτα από αξιοπρεπή διεθνή παρουσία, ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης αεροπορικής ιστορίας κλείνει σήμερα, με την απόσυρση των τελευταίων αεροσκαφών RF-4 από την ΠΑ.

Φωτογραφίες:



 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου