Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Χωρίς αναφορά σε υδροηλεκτρικές κλείνει η συμφωνία



Σε ένα πιο εύπεπτο για την κυβέρνηση κείμενο που αφήνει ικανοποιητικά περιθώρια πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις...



 των δανειστών, δείχνει να κλείνει το πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων.

Η μεγαλύτερη διευκόλυνση από τους πιστωτές προς την κυβέρνηση είναι η απόσυρση της αρχικής τους πρότασης αποτύπωσης στη συμφωνία δέσμευσης για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων εάν χρειαστεί. Στο ενεργειακό σκέλος του κειμένου του Staff Level Agreement, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, δεν θα γίνεται καμία αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά μια γενική δέσμευση για εναλλακτικά δομικά μέτρα, εφόσον αποτύχει ο στόχος για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η συμφωνία θα περιορίζεται σε δέσμευση της χώρας να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο σχέδιο προσαρμογής στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη. Το κείμενο που παρέλαβε στα χέρια της η κυβέρνηση με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα και πάνω στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσουν» κρίσιμες λεπτομέρειες αναφέρεται σε πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι θεσμοί επέμεναν να μπει στη συμφωνία αναλυτικός κατάλογος των προς πώληση μονάδων και ορυχείων, θέση που τελικά φέρεται να πήραν πίσω αναγνωρίζοντας το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο προετοιμασίας. Ετσι φαίνεται να έγινε αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον εν λόγω κατάλογο μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στο τελικό κείμενο, δεν θα υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση market test από τη ΔΕΗ, έναντι της αρχικής πρότασης για market test τον Σεπτέμβριο. Η θετική αυτή για την κυβέρνηση εξέλιξη έπειτα από την πιεστικά αμετακίνητη στάση των πιστωτών στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ήταν αποτέλεσμα πρωθυπουργικής παρέμβασης στην Κομισιόν όταν στα μέσα Μαρτίου είχε επέλθει αδιέξοδο. Οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των πιστωτών αμβλύνθηκαν με παρέμβαση του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με απόφαση της Ε.Ε., αφού ως γνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της DGcomp για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της οποίας θα ξαναβάλει στο τραπέζι την πώληση υδροηλεκτρικών.

Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για διάθεση ποσοστού 16% το 2017, 19% το 2018 και 20% το 2019, έναντι αρχικής πρότασης των πιστωτών για ποσοστό 20% το 2017 και 33% για κάθε έτος το 2018 και 2019. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ και περιορισμού των ρευματοκλοπών. Στην αγορά του φυσικού αερίου περιλαμβάνει δέσμευση για έξοδο της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά και ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ εντός του 2017.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου