Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ασφυκτική πίεση σε ΑΔΜΗΕ και Euroasia να συμφωνήσουν για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης- Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση



Μέσα σε κλίμα έντονης πίεσης προς τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, τον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία του Euroasia Interconnector, πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση που είχε καθοριστεί 



προ 10ημέρου με πρωτοβουλία της ΡΑΕ και με συμμετοχή, πέραν των ενδιαφερομένων, της ΡΑΕΚ, της Κομισιόν και του ACER (Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας), σχετικά με την κατασκευή της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη.

Χθες πραγματοποιήθηκε προσυνάντηση κατά την οποία έγινε σαφές ότι η μοναδική διέξοδος που έχουν οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι η μεταξύ τους συνεργασία για τη δημιουργία κοινής εταιρείας στη βάση όσων προβλέπονται στο MoU που έχουν υπογράψει τον Οκτώβριο.

Από αρμόδια χείλη αποκλείεται να δοθεί οποιαδήποτε άλλη παράταση πέραν ενός χρονικού περιθωρίου για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας, στο βαθμό βεβαίως που συμφωνηθεί ρητά κάτι τέτοιο σήμερα.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, η υπόθεση περνάει στα χέρια της ΡΑΕ η οποία, έχοντας την απόλυτη στήριξη της Κομισιόν (υπάρχει μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τουenergypress, και σχετική επιστολή του Επιτρόπου Κανιέτε) μπορεί είτε να προκηρύξει διαγωνισμό για να αναθέσει την κατασκευή, είτε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη χρηματοδότηση, είτε να αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατασκευή του έργου.

Μέχρι και χθες πάντως, παρότι οι προθέσεις των Ρυθμιστών και της Κομισιόν κατέστησαν σαφείς, δεν υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών.

Το MoU που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές, προβλέπει ποσοστό τουλάχιστον 51% για τον ΑΔΜΗΕ, 39% για τον Euroasia και 10% για συμμετοχή ιδιωτών. Στο MoU προβλέπεται επίσης ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί από κοινού, θα είναι αυτή που θα αναλάβει, τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και την ίδια την κατασκευή του έργου.

Παρόλα αυτά, στην εταιρεία του Euroasia φαίνεται ότι δεν αρκεί η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων όπως προκύπτει από τη μετοχική σύνθεση. Θέλει συναπόφαση σε τεχνικές προδιαγραφείς και προκηρύξεις. Εκείνο που τονίστηκε χθες είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει την ευθύνη για υποσταθμούς και καλώδιο στην ελληνική πλευρά, ενώ για τεχνικά θέματα που αφορούν διεπαφή με τα άλλα τμήματα του έργου ο Euroasian θα έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Το σχήμα αυτό μένει να γίνει αποδεκτό (ή όχι ) σήμερα, αλλιώς οι εξελίξεις θα επανεκκινήσουν από το μηδέν, με τους ενδιαφερόμενους να είναι και οι δύο χαμένοι, αφού η όποια ανταγωνιστική διαδικασία θα προσελκύσει και άλλους μνηστήρες που θα προσέλθουν να διεκδικήσουν ένα έργο με ρυθμιζόμενο και εγγυημένο έσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου