Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

H προσπάθεια ενός νέου αγρότη στην καλλιέργεια πολυδύναμων φυτών

H προσπάθεια ενός νέου αγρότη στην καλλιέργεια πολυδύναμων φυτών

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που λόγω της οικονομικής κρίσης, έκαναν "στροφή" στην καλλιέργεια της γης.


Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο 45χρονος Σωτήρης από τη Θήβα. Ο ίδιος, τελειόφοιτος ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΤΕΙ Χαλκίδας, κατά την προηγούμενη δεκαετία δούλεψε σε αρκετές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θήβας.

Ωστόσο, στα χρόνια της κρίσης, όταν πολλές δουλειές σταμάτησαν να υφίστανται, ο ίδιος επέλεξε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια πολυδύναμων φυτών, όπως το ιπποφαές, ο κράταιγος και οι ελιές, διατηρώντας παράλληλα μια πετυχημένη επιχείρηση στη Θήβα.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγκεκριμένη επιχείρηση πηγαίνει αρκετά καλά και τα παραγόμενα κέρδη ήταν αυτά που τον βοήθησαν να ασχοληθεί πιο ενεργά με την καλλιέργεια της γης.

«Κάπου έπρεπε να επενδύσω τα χρήματα που περίσσευαν για να μη "φαγωθούν"» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 45χρονος παραγωγός και συνέχισε, «έτσι, άρχισα να βλέπω το business plan για το ιπποφαές, το οποίο έλεγε πως με 4 στρέμματα το ετήσιο κέρδος θα ανερχόταν σε 10.000 ευρώ» υπογραμμίζοντας όμως «πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Σημειώνει πως το πιο δύσκολο στο όλο εγχείρημα είναι η συμβολαιακή παραγωγή που όπως αναφέρει «απαιτούσε από μένα για 25 ολόκληρα χρόνια να πληρώνω κομμάτι από το κέρδος της παραγωγής μου, ακόμη και αν δεν έχω παραγωγή».

Κάτι το οποίο αποφάσισε να μη το δεχθεί, με αποτέλεσμα, όπως λέει ο ίδιος, ενώ η παραγωγή του είναι καλή, να συναντάει δυσκολίες στη διάθεσή της.

Μέχρι στιγμής, η εν λόγω επένδυση ανέρχεται στις 120.000 ευρώ, καθώς χρειάστηκε να αγοραστούν, υδροφόρα, τρακτέρ, μηχανήματα, αρδευτικό σύστημα, να γίνουν περιφράξεις στα κτήματα, καθώς και να αγοραστούν τα φυτά και να συντηρηθούν. «Είναι τέτοιο το ποσό που δεν μπορώ να κάνω πλέον πίσω» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει «μπορεί η καλλιέργεια να είναι αρκετά επίπονη, αλλά δε θέλω να σταματήσω. Έχω δώσει τη ζωή μου, το χρόνο μου στα χωράφια μου και είναι δύσκολα να τα παρατήσω».

Σύμφωνα με τον 45χρονο παραγωγό, απασχολείται καθημερινά αρκετές ώρες της ημέρας στη φροντίδα των καλλιεργειών του, καθώς «υπάρχει» όπως λέει «ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλους τους τομείς», «τίποτα δεν καίγεται, μόνο θρυμματίζεται και με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων, ενσωματώνεται στο χώμα για αύξηση της οργανικής ουσίας».

Παράλληλα, τονίζει ότι «γίνεται ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, κυρίως στα βιολογικά σκευάσματα, ενώ απουσιάζει πλήρως η χρήση των ζιζανιοκτόνων».

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τι θα συμβούλευε τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης και των πολυδύναμα φυτά λέει «θα σας πω αυτή που έλεγαν και σε μένα: Πρώτα να βρεις να τα πουλήσεις και μετά να τα φτιάξεις».

Αναφέρει πως ο ίδιος στην αρχή υπέθετε πως θα μπορούσε να τα διαθέσει προς πώληση ωστόσο σύντομα διαπίστωσε πως ήταν δύσκολο.

Πέρα από τα ιπποφαές και τον κράταιγο, καλλιεργεί επίσης και ελιές. Μέχρι στιγμής, έχει στην κατοχή του συνολικά 900 δένδρα, ωστόσο σε αυτή τη φάση τα 100 είναι παραγωγικά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στο στάδιο της ενηλικίωσης. Στόχος του, όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μελλοντικά να δημιουργήσει το δικό του μπουκάλι ελαιόλαδου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως στο κτήμα του στη Θήβα έχει 100 ροδιές, 200 ευκάλυπτους kamandylesis, 150 ρίζες τσάι του βουνού (μαλοτήρας), 10 ευκάλυπτους clobulus, 30 λεβάντες, ρίγανη, θυμάρι, δίκταμο, δάφνη Απόλλωνος, τίλιο, χαρουπιές, φεϊζόα, παουλοβνίες, γκότζι μπέρι κ.α.


 

 


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ,enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου