Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οριστικά εκτός σχολείων κινητά και tablets

Οριστικά εκτός σχολείων κινητά και tablets

Οδηγίες για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.


Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, «εντός του σχολικού χώρου οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχο».

«Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία-επίβλεψη του εκπαιδευτικού» επισημαίνει η εγκύκλιος.



Οι εκπαιδευτικοί, εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ) μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες της, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων, καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.



Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο Διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, είναι διαθέσιμο στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» http://internet-safety.sch.gr/).

Το υπουργείο στη σχετική εγκύκλιο ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση-λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και πως οι ώρες λειτουργίας τους θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου