Κυριακή 9 Απριλίου 2017

«Έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς από 17χρονο μαθητή από την Αλεξάνδρεια

«Έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς από 17χρονο μαθητή από την  Αλεξάνδρεια

Ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς, το οποίο μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων «αντιλαμβάνεται» τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση...



 και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους κατασκεύασε ο μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας,

Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 28 Απριλίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».

«Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να "διαβάσει" πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

Σημειώνει, άλλωστε, ότι η όλη υλοποίηση βασίζεται στον μικροελεγκτή Arduino που αποτελεί υλικό ανοικτού κώδικα και επιτρέπει τη συνεργασία του μπαστουνιού με οποιαδήποτε κινητή συσκευή όπως το κινητό μας τηλέφωνο μέσω Bluetooth.

Αρχικά ο Αθανάσιος Μπαμπαλής σκέφτηκε να δημιουργήσει κάτι για να βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες. Όταν προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του μπαστουνιού σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του από την κατασκευή ενός ρομπότ την προηγούμενη χρονιά για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού συνεδρίου που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία σχετικά με ρομποτικές εφαρμογές. Από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Σιταρίδη προέκυψε η δυνατότητα αξιοποίησης του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of things), μιας έννοιας που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας.



Συγκεκριμένα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διασύνδεση όλων των φυσικών αντικειμένων, όπως οχήματα, κτίρια και άλλα με την ενσωμάτωση αισθητήρων, κινητήρων, μικροελεγκτών και δικτυακών συνδέσεων, με σκοπό την πλήρη ολοκλήρωση του φυσικού κόσμου με τον ψηφιακό κόσμο των υπολογιστών. Έτσι προέκυψε και το «έξυπνο» μπαστούνι που προσφέρει περισσότερη ευκολία και ασφάλεια στη μετακίνηση ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Τα υπόλοιπα έγιναν αρκετά γρήγορα. Το πρακτικό κομμάτι υλοποιήθηκε τις τελευταίες 15- 20 μέρες. Προμηθευτήκαμε τα ηλεκτρονικά, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, και ένα ορειβατικό μπαστούνι που προσαρμόστηκε με τον κατάλληλο τρόπο» λέει ο εκπαιδευτικός και διευκρινίζει ότι το κόστος κατασκευής του «έξυπνου μπαστουνιού» δεν ξεπερνά τα 25 με 30 ευρώ, χωρίς το μπαστούνι.



Ο Αθανάσιος Μπαμπαλής σήμερα αισθάνεται ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα, και την παρουσίαση που θα γίνει στο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «τυφλή εμπιστοσύνη». Επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πληροφορική και ιδιαίτερα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση του «έξυπνου» μπαστουνιού, λέει στον καθηγητή του ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά του ωστόσο επιθυμεί να το βελτιώσει από τεχνολογικής πλευράς. Έτσι στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται η επικοινωνία της συσκευής μέσω διαδικτύου με βάσεις δεδομένων για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου