Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κατατέθηκε τροπολογία για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Κατατέθηκε τροπολογία για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, τροπολογία για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, την εισαγωγή...


 μετοχών του διαχειριστή ενέργειας στο Χρηματιστήριο και την αποζημίωση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, στο τέλος της διαδικασίας διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, καθώς από το 100% που ελέγχει σήμερα η ΔΕΗ το 24% θα μεταβιβαστεί στην κινεζική εταιρεία State Grid που έχει αναδειχθεί πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό, το 25% θα μεταβιβασθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που θα έχει μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και το 51% θα δοθεί στην «Ενεργειακή Συμμετοχών», μέτοχοι της οποίας θα είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ. ιδιώτες).


Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ που θα λάβουν το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχοι της «Ενεργειακή Συμμετοχών», θα μεταβιβαστούν υποχρεωτικά στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Αυτό ορίζεται προκειμένου να αποφευχθεί η άσκηση ελέγχου από τον ίδιο φορέα του Δημοσίου, τόσο στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) όσο και στην εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), που δεν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της απόκτησης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων - υφιστάμενων και μελλοντικών - της ΔΕΗ και του Διαχειριστή.

Τέλος, ρυθμίζεται ο τρόπος καθορισμού της τιμής εισαγωγής της εταιρείας Ενεργειακή Συμμετοχών στο χρηματιστήριο.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, καθώς και την έγκριση, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, της εξαγοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και τη State Grid.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου