Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής στην ΕΕ από τον Ιούνιο

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής στην ΕΕ από τον Ιούνιο

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κανονισμός για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.


Η συμφωνία αφορά στις τιμές χονδρικής, δηλαδή τις τιμές που χρεώνουν μεταξύ τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όταν οι πελάτες τους ταξιδεύουν σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ και χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα για περιαγωγή.

Η συμφωνία αυτή καταρρίπτει και το τελευταίο εμπόδιο για τη δυνατότητα περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού, αρχής γενομένης από την 15η Ιουνίου 2017, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό για την ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών (TSM).

Βάσει αυτού, οι καταναλωτές που ταξιδεύουν σε χώρες εντός της ΕΕ θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν κλήσεις, να αποστέλλουν γραπτά μηνύματα ή να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο από τη συσκευή τους με το ίδιο κόστος που χρεώνονται στη χώρα τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τις εθνικές συνδρομές τους όταν ταξιδεύουν ανά διαστήματα στο εξωτερικό, ωστόσο εάν υπερβαίνουν τα όρια της σύμβασής τους, κάνοντας χρήση της περιαγωγής, τα τυχόν πρόσθετα τέλη δεν θα είναι μεγαλύτερα από τα ανώτατα όρια περιαγωγής χονδρικής που είχαν συμφωνηθεί από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής την 1η Φεβρουαρίου 2017.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα διενεργήσει επανεξέταση της αγοράς χονδρικής έως το τέλος του 2019 και θα παραδώσει στους συννομοθέτες ενδιάμεση αξιολόγηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2018.

Την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και συμφωνήθηκε ο τρόπος ρύθμισης των αγορών περιαγωγής χονδρικής, ο , είχε εκφράσει ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

«Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Έχουμε επίσης φροντίσει οι φορείς εκμετάλλευσης να συνεχίσουν να παρέχουν τις πλέον ανταγωνιστικές και ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους» είχε δηλώσει τότε ο Άντρους Άνσιπ, επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου