Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Παιδί και σοκολατένια αυγά του Πάσχα: Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση

Παιδί και σοκολατένια αυγά του Πάσχα: Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών το Πάσχα ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεσή τους από σταθερά...



 και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο που έχουν τα σοκολατένια αυγά από σοκολάτα. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός, ή τραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Επίσης, επάνω στη συσκευασία του κάθε αυγού θα πρέπει να αναγράφεται η σύνθεση του (πχ σοκολάτα γάλακτος) και η ημερομηνία ανάλωσης.

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα περιέχουν, κατά μέσο όρο:


περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

55 γραμμάρια υδατάνθρακες

6 γραμμάρια πρωτεΐνη

30γραμμάρια λιπαρών και

0,5 γραμμάρια φυτικών ινών

Το πρόβλημα είναι βέβαια, ότι τα περισσότερα σοκολατένια αυγά ζυγίζουν πολύ περισσότερο από 100γρ. Έτσι, αν το παιδί φάει ένα σοκολατένιο αυγό 100 γρ. σε μία ημέρα, θα έχει ήδη υπερβεί το 25% των συνιστώμενων ημερήσιων θερμίδων, το 1/6 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων και το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης λιπαρών, χωρίς να έχει προσλάβει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Σοκολατένια αυγά: Τα οφέλη της σοκολάτας παιδιά και ενήλικες


Η σοκολάτα, όμως, εκτός από αρνητικά, έχει και πολλά θετικά για τον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει, ότι, εκτός των άλλων, περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες όμοιες με εκείνες του πράσινου τσαγιού. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν την καρδιά και τις αρτηρίες από τη φθορά και μπορεί, επίσης, να προστατεύουν το DNA από βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο.

Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα κακάο στη σοκολάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Η μαύρη σοκολάτα έχει το περισσότερο κακάο, η σοκολάτα γάλακτος το λιγότερο και η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου κακάο. Επιλέξτε λοιπόν σοκολάτα για πασχαλινά αυγά για το παιδί, τα οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο σκούρα σε χρώμα.

Όμως τα οφέλη της σοκολάτας δεν σταματούν εδώ. Όσοι τρώνε σοκολάτα (με μέτρο) εμφανίζουν μικρή πτώση στην ινσουλίνη, την ορμόνη, δηλαδή, που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και, που όταν αυξάνεται, μεγαλώνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, η σοκολάτα στα πασχαλινά αυγά έχει και άλλα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που περιέχει, όπως ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Α, Β1, C, D και Ε. Η μαύρη σοκολάτα πιστεύεται ότι βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και επίσης κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για την φλεβική θρόμβωση. Η σοκολάτα περιέχει επίσης τη χημική ουσία φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία βελτιώνει την ψυχική διάθεση και διεγείρει τον οργανισμό να εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, που βοηθούν στην καλή ψυχολογία.



Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου