Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 2 δισ. άνθρωποι καταναλώνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 2 δισ. άνθρωποι καταναλώνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως σχεδόν...



δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ακόμη πόσιμο νερό μολυσμένο με περιττώματα.
«Σήμερα, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού μολυσμένες από κόπρανα, κάτι που τους εκθέτει στον κίνδυνο να μολυνθούν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, η Δρ. Μαρία Νέιρα.

«Εκτιμάται ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό προκαλεί πάνω από 500.000 θανάτους από διάρροια κάθε χρόνο», πρόσθεσε η ίδια σε μια ανακοίνωση του οργανισμού.

Το 2015, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι χώρες-μέλη του είχαν εκπονήσει έναν κατάλογο 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που επιδιώκουν να επιτύχουν μέχρι το 2030. Ένας από τους στόχους αυτούς είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση και να υπάρξει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αλλά ο στόχος αυτός δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί «εάν δεν ληφθούν μέτρα για να χρησιμοποιηθούν οι οικονομικοί πόροι με πιο αποτελεσματικό τρόπο και δεν ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης», τονίζει ο ΠΟΥ στην ετήσια έκθεσή του, η οποία εκπονήθηκε μαζί με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, υπό τον τίτλο «Παγκόσμια Ανάλυση και Εκτίμηση για την Αποχέτευση και το Πόσιμο Νερό».

Οι χώρες αύξησαν κατά 4,9% κατά μέσον όρο ετησίως τις δαπάνες τους για την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Όμως το 80% των χωρών αναγνωρίζουν ότι οι δαπάνες για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή δεν είναι ακόμη επαρκείς για να καλύψουν τους στόχους που είχαν οριστεί από τον ΟΗΕ.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσον αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση, οι επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τριπλασιαστούν και να φθάσουν τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια (107 δισεκ. ευρώ) σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας τους οποίους επικαλείται ο ΠΟΥ. Το ποσό αυτό να σημειωθεί δεν συμπεριλαμβάνει τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων.

Για να γίνει αυτό, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι απαιτείται να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, πιθανόν φόροι.
Αυτή «είναι μια πρόκληση που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε», διαβεβαίωσε ο Γκάι Ράιντερ, πρόεδρος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό (ONU-eau) και γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
«Το να αυξηθούν οι επενδύσεις για την ύδρευση και την αποχέτευση μπορεί να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και για τη δημόσια υγεία, να δημιουργήσει απασχόληση», επεσήμανε ο ίδιος.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου