Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσκαιρη υποχώρηση του χιονιά – η πρόγνωση για Παρασκευή και Σάββατο



Πρόσκαιρη φαίνεται πως είναι η υποχώρηση του χιονιά που έπληξε από τα ξημερώματα της Πέμπτης την Αττική και πολλές περιοχές της χώρας, μιας και, βάσει των προβλέψεων...



 της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Εκτός από την Πάρνηθα, όπου εξακολουθεί να χιονίζει, στην Αττική έχουν υποχωρήσει προσωρινά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο χιονιάς έχει μετακινηθεί βορειότερα, προς τη Φθιώτιδα, την Ανατολική Θεσσαλία και την Βόρεια Εύβοια.


Πρόγνωση για Παρασκευή και Σάββατο


Συγκεκριμένα, την Παρασκευή τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ανατολική Θεσσαλία , Στερεά και Εύβοια, στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και την Κρήτη. Οι Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα κυμαίνονται έως 8 με 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα Νότια και θα εξασθενήσουν και την Κυριακή, Πρωτοχρονιά, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος εκτός από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ως προς τις μέγιστες τιμές της και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Προβλήματα στα οδικά δίκτυα


Στην Πάρνηθα ο δρόμος παραμένει κλειστός από τις ταβέρνες και πάνω. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων εντοπίζονται στην παλιά εθνική Ελευσίνας - Θηβών, όπου εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών πάνω από 3,5 τόνους.

Συμφώνα με τους επιτελείς της τροχαίας στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ενώ έχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

Σε ετοιμότητα οι αρχές


Η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η παρέμβαση και η συνδρομή τους, στην αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό πλάνο και έχει διατεθεί αστυνομικό και πυροσβεστικό προσωπικό καθώς επίσης μέσα και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα καιρικά φαινόμενα εμφανίζουν έξαρση.

Με βάση το σχεδιασμό ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, κατά τις μετακινήσεις τους στο οδικό δίκτυο της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό διατίθενται συνολικά 889 περιπολικά και 1.800 αστυνομικοί των Υπηρεσιών Τροχαίας και ειδικότερα 241 περιπολικά και 464 αστυνομικοί στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και 648 περιπολικά και 1.336 αστυνομικοί στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Αντίστοιχα από το Πυροσβεστικό Σώμα σε περιοχές που παρουσιάζονται προβλήματα διατίθεται 50 οχήματα (γερανοφόρα, ερπυστριοφόρα, πλατφόρμες, βοηθητικά κλπ) και 100 πυροσβέστες. Επιπλέον, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Φορείς καθώς και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τυχόν προβλήματα.

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο


Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για το βορειανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, λόγω των ισχυρών βορειανατολικών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ για τη Σαλαμίνα λειτουργεί κανονικά η γραμμή από τον Πειραιά και την Πάχη Μεγάρων.

Στα λευκά και η Θεσσαλονίκη


Στα λευκά ντύθηκαν τις τελευταίες ώρες αρκετές περιοχές της ορεινής Χαλκιδικής, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα.

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στους -3 βαθμούς Κελσίου έπεσε ο υδράργυρος σε Νευροκόπι και Φλώρινα, ενώ στους -2 σε Καστοριά και Κοζάνη.

Στην Καβάλα το θερμόμετρο έδειξε μηδέν βαθμούς Κελσίου, στις Σέρρες 2, στην Αλεξανδρούπολη 3, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου