Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Οι πέντε κλάδοι που απειλούνται από την τεχνολογία



Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εμφάνιση νεοφυών εταιρειών επιδρούν αρνητικά σε ορισμένους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, πολλοί εκ των οποίων τείνουν να εξαφανιστούν.



Αρχικά, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία αδυνατούν να επιβιώσουν, λόγω των πακέτων προσφορών, των κρατήσεων και, γενικά, των υπηρεσιών που προσφέρει το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο αριθμός των ταξιδιωτικών γραφείων της Αμερικής μειώθηκε από 132.000 το 1990 σε 74.000 το 2014. Είχε προβλέψει, μάλιστα, ότι ο αριθμός θα μειωθεί κατά 12% το 2024. Το Thomas Cook, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προώθησε τα τελευταία χρόνια πολλές ταξιδιωτικές προσφορές, μέσω Διαδικτύου, ενώ οργάνωσε αμέτρητα ταξίδια, μέσω συνεργαζόμενων ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών. Τον δρόμο για μια «νέα βιομηχανική επανάσταση» ανοίγει και η μέθοδος της τρισδιάστατης εκτύπωσης, που έρχεται να αντικαταστήσει τον κλάδο της βιοτεχνίας και της μεταποίησης. Με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης δίδεται η δυνατότητα στις εταιρείες να φτιάξουν δικά τους αντικείμενα, χωρίς να τα παραγγέλνουν από το εξωτερικό. Αντίστοιχο πλήγμα, όμως, έχουν δεχθεί και οι ασφαλιστές αυτοκινήτων. Ο μειωμένος αριθμός αυτοκινήτων μειώνει και τη ζήτηση για ασφάλεια.

Ενδεικτικά, η αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου ενδέχεται να μειωθεί πάνω από 80% μετά το 2040. Επίσης, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι εταιρείες πληροφορικής που έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν δεδομένα φαίνεται να είναι σε θέση να προσφέρουν με πιο εύκολο τρόπο προγράμματα ασφάλειας αυτοκινήτου απ’ ό,τι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπλέον, η δημιουργία σελίδων παροχής οικονομικών συμβουλών στο Διαδίκτυο και η ενσωμάτωση αυστηρότερων κανόνων από το 2013 έχουν αλλάξει το εργασιακό μοντέλο των οικονομικών συμβούλων. Οι επενδυτές στρέφονται σε μια νέα μορφή συμβούλων (robo-advisers), οι οποίοι δραστηριοποιούνται ιντερνετικά. Μέσω της ψηφιακής επένδυσης, οι «διαδικτυακοί» οικονομικοί σύμβουλοι προσφέρουν εναλλακτικές υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους. Αντίστοιχο πλήγμα έχουν δεχθεί και τα παραδοσιακά συνεργεία αυτοκινήτων, λόγω της εμφάνισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που αποτελούν πιο οικονομική λύση σε σχέση με τα αυτοκίνητα με ντίζελ κινητήρα.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου