Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Προσχεδιασμένος ο φόνος του πρέσβη

Προσχεδιασμένος ο φόνος του πρέσβη

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες γύρω από το θάνατο του Ελληνα πρέσβη στη Βραζιλία με το θέμα να έχει γίνει πρώτο στα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης.



Η Φρανσουάζ ντε Σούζα Ολιβέιρα που έπαιζε το ρόλο της απελπισμένης συζύγου που αναζητά τον άνδρα της, με τον οποίο ήταν παντρεμένη εδώ και 15 χρόνια, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο ιθύνων νους του εγκλήματος. Ο φερόμενος ως εραστής της, αστυνομικός Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο, είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον Έλληνα πρέσβη.

Ο συλληφθείς φέρεται να ομολόγησε τελικά το έγκλημα, όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν βίντεο στο οποίο ο ίδιος έχει καταγραφεί να μπαίνει και να βγαίνει από το εξοχικό σπίτι του πρέσβη το μοιραίο βράδυ


Ειδικότερα, σύμφωνα με την «O Globo», το μαγνητοσκοπήμενο υλικό τραβήχτηκε τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, στις 19.53 (τοπική ώρα) και απεικονίζει τον Μορέιρα και τον ξάδελφό του φαίνονται να κάθονται για περίπου μία ώρα έξω από το συγκρότημα που ζει η οικογένεια του πρέσβη. Στη συνέχεια μπαίνουν μέσα.

Δύο-τρεις ώρες αργότερα ο Μορέιρα βγαίνει από το σπίτι, μπαίνει μέσα σε ένα αυτοκίνητο και φεύγει. Λίγο μετά επιστρέφει με τα πόδια.

Στις 02.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο 29χρονος παρκάρει ξανά έξω από το σπίτι με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο πρέσβης, ενώ εμφανίζεται και ο ξάδελφός του. Ανοίγουν τις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο πρέσβης, ωστόσο, δεν διακρίνονται καθαρά οι κινήσεις τους. Οι αξιωματικοί της Βραζιλίας εκτιμούν ότι μέσα στο αυτοκίνητο ήταν το άψυχο σώμα του Έλληνα διπλωμάτη.


Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο:

Προσχεδιασμένο έγκλημα

Τα σενάρια περί εγκλήματος πάθους φαίνεται τελικά να μην ισχύουν. Αντιθέτως, από τις τελευταίες πληροφορίες των τοπικών μέσων, προκύπτει ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος ηγείται της έρευνας, πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας ξάδερφος του δράστη που φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια).
Ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα
Ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα

Η σύζυγος του πρέσβη στην κατάθεσή της τα... φόρτωσε όλα στον εραστή της λέγοντας ότι είναι αθώα, ενώ αντίθετα ο 29χρονος αυτουργός δεν την ενέπλεξε καθόλουΣημειώνεται ότι η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό του σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημά του.

Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ενοικίαζαν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι.






Οι βραζιλιάνικες Αρχές έχουν στα χέρια τους καταθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες, τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, υπήρξε ένας άγριος καβγάς μεταξύ του Κυριάκου Αμοιρίδη και της συζύγου του. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων, ο Έλληνας πρέσβης φέρεται να βιαιοπράγησε εναντίον της Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα.

Στη συνέχεια, η Βραζιλιάνα σύζυγός του, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των Αρχών και τις πληροφορίες της extra.globo.com, φέρεται να ενημέρωσε τον αστυνομικό και φερόμενο ως εραστή της για τον έντονο καβγά. Ίσως αυτό, να αποτέλεσε την αφορμή για το σχέδιο της άγριας δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη.

Οδηγηθείς στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ο Σέρτζιο προσπάθησε να αρνηθεί τη συμμετοχή του στο έγκλημα. Αλλά μόλις η αστυνομία του έδειξε το βίντεο, ομολόγησε. Η Φρανσουάζ οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και έριξε όλο το βάρος στον εραστή της, που τον κατηγόρησε για το έγκλημα. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η «O Globo» άρχισε να κλαίει και να λέει πως δεν ήταν η δολοφόνος.

Ο Τεντέσκι, γνωρίζοντας πως ο ξάδερφός του είχε ομολογήσει την ενοχή του, χωρίς να εμπλέξει την γυναίκα του πρέσβη, κατέθεσε ενοχοποιητικά στοιχεία για την Φρανσουάζ. Σύμφωνα με τον Τεντέσκι, του προσέφεραν 25.000 δολάρια για να βοηθήσει στη δολοφονία. Στην κατάθεσή του, είπε πως η Φρανσουάζ ήρθε στο σπίτι με την κόρη της από την πίσω πόρτα όταν ο πρέσβης ήταν νεκρός στο σαλόνι. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο ίδιος πάλεψε με τον πρέσβη και τον έπνιξε με μία γραβάτα, σκοτώνοντάς τον. Ισχυρίστηκε πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα, αλλά δεν διευκρίνισε το λόγο που μάλωσαν οι δύο άνδρες.

Στη Βραζιλία μεταβαίνουν Έλληνες αστυνομικοί

Για τη Βραζιλία αναχωρούν σήμερα Έλληνες αστυνομικοί για την υπόθεση της δολοφονίας του Έλληνα πρέσβη.

Πρόκειται για αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών της ασφαλείας Αττικής αλλά και αστυνομικούς από την διεύθυνση αστυνομικής συνεργασίας που θα αποτελούν επίσημα μέλη διπλωματικής αποστολής στην Βραζιλία.

Οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν έτοιμο τον κατάλογο με όσα θα ζητήσουν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι, από τις Αρχές της χώρας που διαπράχθηκε η δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη και θα περιμένουν την απάντηση για το ποια από τα αιτήματα τους μπορούν να ικανοποιηθούν.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές θα ζητήσουν να έχουν πρόσβαση στη δικογραφία της δολοφονίας, να μεταβούν οι ίδιοι στο σημείο που βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα του Έλληνα πρέσβη αλλά και να μιλήσουν με υπόπτους και κατηγορούμενους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη η δικαστική συνδρομή που έχει ζητηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Η επικοινωνία ανάμεσα στις Αρχές των δυο χωρών είναι ανοιχτή και δεν αποκλείεται να ληφθούν καταθέσεις στην Ελλάδα από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες του Έλληνα πρέσβη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκος Αμοιρίδης δολοφονήθηκε τη Δευτέρα βόρεια του Ρίο σε ένα «έγκλημα πάθους» που είχαν προσχεδιάσει η σύζυγός του και ο εραστής της, μέλος μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιθεωρητής Εβαρίστου Πόντσι, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον θάνατο του Κυριάκου Αμοιρίδη

Τη βαθιά του οδύνη και λύπη για την απώλεια του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία εκφράζει το Yπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι ο εκλιπών διπλωμάτης «καθ’όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα».

Aναλυτικά η ανακοίνωση του Yπουργείου Εξωτερικών:




«Οι Αρχές της Βραζιλίας μόλις ανακοίνωσαν επίσημα την ταυτοποίηση της σορού του εκλιπόντος Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο Ιανέιρο.

Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.




Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.

Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του».





Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου