Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

3+1 συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά το κρασί σας



Δεν είναι τυχαίο που για εκατοντάδες χρόνια, το κρασί αποθηκεύονταν σε σπηλιές και υπόγειες κάβες. Εκεί βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες...



αποθήκευσης: δροσιά, σκοτάδι, υγρασία και ένα ήσυχο περιβάλλον. Η αποθήκευση κρασιού δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά υπάρχουν κάποια βασικά σημεία, για να θυμάστε. Τηρώντας τα, μπορείτε να βοηθήσετε κάθε κρασί να παλαιώσει σωστά και να μην χαλάσει για πολύ καιρό.

Φροντίστε να είναι δροσερός ο χώρος αποθήκευσης

Η βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης κρασιού είναι γύρω στους 13°C. Η υπερβολική ζέστη είναι ολέθρια για ένα μπουκάλι κρασί, το ίδιο και οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Η υγρασία είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας SOS. Χρειαζόμαστε την υγρασία για να μην ξεραθεί ο φελλός και συρρικνωθεί. Τότε το οξυγόνο θα μπει μέσα στο μπουκάλι και υπάρχει κίνδυνος να οξειδωθεί το κρασί. Η ιδανική υγρασία είναι μεταξύ 65-75%.

Κρατήστε το κρασί σας στα σκοτεινά
Τα περισσότερα μπουκάλια έχουν ενσωματωμένα φίλτρα UV αλλά αυτό δεν προσφέρει απαραίτητα πλήρη προστασία από τις UV ακτίνες. Αν ένα κρασί εκτίθεται συνεχώς στο φως, η γεύση του θα επηρεαστεί σημαντικά με αποτέλεσμα να «γεράσει» πιο γρήγορα. Συνήθως τα λευκά κρασιά είναι πιο ευαίσθητα στο φως, αλλά αν μιλάμε για πολύ φως επηρεάζονται και τα κόκκινα.



Φροντίστε να βάλετε τα κρασιά σας σε ένα ήσυχο μέρος

Για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, οι περισσότεροι συνηθίζουν να τοποθετούν τα κρασιά τους στην… κορυφή του ψυγείου! Ίσως, είναι η ευκολία του, ίσως είναι ότι τα χαριτωμένα ράφια κρασιού από σφυρήλατο σίδερο ταιριάζουν καλά εκεί, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα από τα χειρότερα μέρη για να κρατήσετε το κρασί. Πρώτα υπάρχει η θερμότητα και το άμεσο φως, επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν τα μπουκάλια από το ράφι κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει το ψυγείο, αλλά υπάρχει επίσης και η δόνηση από το ίδιο το ψυγείο. Σταθερή ή διακοπτόμενη δόνηση, φως και θερμότητα θα καταστρέψουν το κρασί.

Τοποθετήστε τις φιάλες κρασιού πλαγίως

Υπάρχει λόγος που συνήθως αποθηκεύουμε τα κρασιά πλαγίως και αυτός είναι πολύ συγκεκριμένος. Όταν η φιάλη πλαγιάζει, ο φελλός μένει σε συνεχή επαφή με το κρασί, και έτσι δεν συρρικνώνεται, επιτρέποντας στο οξυγόνο να μπει στη φιάλη. Όταν το οξυγόνο έρχεται σε επαφή με το κρασί το αποτέλεσμα δεν είναι καλό - το κρασί αρχίζει να οξειδώνεται (παίρνει δηλαδή ένα χρώμα σαν καφέ μήλο) και τα αρώματα, οι γεύσεις και το χρώμα αρχίζουν να χαλάνε.




Πηγήkrasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου