Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Αδυνάτισμα: Ποια φρούτα και λαχανικά είναι τα καλύτερα

αδυνάτισμα

Κανόνας νούμερο ένα: Όλοι πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά από αυτά, αλλά όταν πρόκειται...



 συγκεκριμένα για απώλεια βάρους, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και μη-αμυλούχων λαχανικών (όπως το μπρόκολο) είναι πιο αποτελεσματική για τους ενήλικες, προκειμένου να χάσουν περισσότερα κιλά.

Τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν διαφορετικά επίπεδα ινών και γλυκαιμικό φορτίο (ένα μέτρο για το πώς οι υδατάνθρακες σε διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος). Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και εκείνες με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο προκαλούν λιγότερες αυξομειώσεις στο σάκχαρο στο αίμα και ως εκ τούτου, λιγότερες “κρίσεις” πείνας.

Αλλά μέχρι πρότινος, δεν γνωρίζαμε αν αυτές οι τροφές διαφέρουν ως προς τις επιπτώσεις τους στο σωματικό βάρος του ατόμου σε σύγκριση με άλλα είδη φρούτων και λαχανικών, όπως τα αμυλούχα (πχ καλαμπόκι, πατάτες και αρακάς).

Σε μία έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλαγές στο σωματικό βάρος σε 133.468 ατόμων ηλικίας ως 24 ετών. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται σαφώς με μεγαλύτερη απώλεια βάρους στα 4 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Ωστόσο, παρατήρησαν επιπλέον, ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, συσχετίστηκαν με ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με άλλες τροφές με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που είχαν και λιγότερες φυτικές ίνες, όπως τα καρότα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μάλιστα και αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων που αύξησαν την κατανάλωσή τους σε αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες.

Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων γενικά συσχετίστηκε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών.

“Τα οφέλη της αυξημένης κατανάλωσης ήταν μεγαλύτερα για τα φρούτα από ό,τι για τα λαχανικά και πιο ισχυρά όσον αφορά τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια, το τόφου (σόγια), το κουνουπίδι, τα σταυρανθή λαχανικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της μελέτης.




Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου