Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Πιέζουν για ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ οι θεσμοί

Αβεβαιότητα αποτελεί και η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τη συμμετοχή σε ποσοστό 24% της κινεζικής State Grid, και κυρίως η έγκρισή της στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στοιχεία και για την εξέλιξη της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ φέρονται να ζήτησαν οι θεσμοί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, κατά την προχθεσινή...



 πρώτη συνάντηση με αντικείμενο τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα. Παρά το γεγονός ότι η πλευρά του υπουργείου εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τη συνάντηση απασχόλησαν δύο μόνο θέματα, τα ΝΟΜΕ και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι θεσμοί έθεσαν στο τραπέζι και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ζητώντας στοιχεία για το πώς προχωράει η διαδικασία της απόσχισης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι επιτεύξιμα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα όπως έχει αποτυπωθεί προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τέλος Μαρτίου και σε διαφορετική περίπτωση έναρξη της διαδικασίας για την 100% πώληση του Διαχειριστή Συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη του χρονοδιαγράμματος. Μέχρι και τις 18 Μαρτίου που λήγει η κρίσιμη ημερομηνία των 60 ημερών από την έγκριση του σχεδίου απόσχισης από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, για την υποβολή ενστάσεων από πιστωτές και άλλους έχοντες έννομο συμφέρον, η διαδικασία μένει ουσιαστικά «παγωμένη», αλλά και αβέβαιη στην περίπτωση που πράγματι υπάρξουν ενστάσεις. Πρόσθετη αβεβαιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τις τράπεζες, οι οποίες έδωσαν υπό όρους την έγκρισή τους για να προχωρήσει το σχέδιο, αφού προηγουμένως αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ λόγω της παραχώρησης στο Δημόσιο του 51% του ΑΔΜΗΕ χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Μια ακόμη αβεβαιότητα αποτελεί η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη συμμετοχή σε ποσοστό 24% της κινεζικής State Grid και κυρίως η έγκρισή της στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΡΑΕ «τρέχει» αυτό το διάστημα τη διαδικασία της πιστοποίησης εξετάζοντας θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή του τρίτου ευρωπαϊκού πακέτου για την ενέργεια και ειδικά το κεφάλαιο που αφορά τον έλεγχο δικτύων ενέργειας από εταιρείες που ανήκουν σε τρίτες χώρες. Η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ και της Stade Grid εμπίπτει στο ίδιο καθεστώς με αυτό του ΔΕΣΦΑ και της Socar, με τη διαφορά ότι η κινεζική εταιρεία θα ελέγχει ποσοστό κάτω του 51%. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας η ΡΑΕ διερευνά κατά πόσον η State Grid συνδέεται και με δραστηριότητες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη συμμετοχή της σε άλλα δίκτυα ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Η ΡΑΕ αμέσως μετά είναι υποχρεωμένη βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου να υποβάλει προς έγκριση την πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να απαντήσει σε διάστημα 90 ημερών. Ενα από τα θέματα που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει ενστάσεις από την πλευρά της Επιτροπής είναι η συμμετοχή της State Grid στο μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι για την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ είχε απαιτήσει συμμετοχή της Socar σε ποσοστό κάτω του 49% και ρόλο παθητικού επενδυτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο σχετικός νόμος που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ όσο και η προκήρυξη της ΔΕΗ για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, αναφερόταν σε δικαίωμα του επενδυτή και στο μάνατζμεντ από κοινού με το Δημόσιο που θα ελέγχει το 51% της νέας εταιρείας που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου