Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ξεκινά η πληρωμή των μειωμένων εφάπαξ

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στο ταμείο τα 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεπαγώσει η πληρωμή των μειωμένων έως και κατά 22% εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και...



 Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο οποίο εντάχθηκαν από την αρχή του χρόνου όλα τα Ταμεία που καταβάλλουν τέτοιες παροχές. Η ενοποίηση αυτή, μάλιστα, ήταν σύμφωνα με τη διοίκηση του υπερεπικουρικού και η βασική αιτία καθυστέρησης των πληρωμών. Πλέον, η ένταξη όλων των ταμείων πρόνοιας στο υπερεπικουρικό ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στο Ταμείο τα 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 κι αν τα χρήματα δεν απορροφηθούν, θα πρέπει να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών. Συνεπώς, οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή των εφάπαξ, να απορροφηθούν σταδιακά και τα χρήματα του Φεβρουαρίου και να μη χαθούν χρήματα από τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα

Στην ουρά βρίσκονται περίπου 25.000 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα, για 21.000 εξ αυτών έχουν ήδη εκδοθεί και οι συνταξιοδοτικές πράξεις. Συνολικά, στον νέο λογαριασμό Πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ εκκρεμούν περί τις 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ βοήθημα από Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Βάσει του σχεδιασμού, το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα λάβει 396 εκατ. ευρώ εντός του 2017 για να εξοφλήσει τουλάχιστον 18.000 εφάπαξ. Ο προγραμματισμός προέβλεπε εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Σεπτέμβριο (η τελευταία δόση ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ).

Περί τις 20.000 αιτήσεις εκκρεμούν στα πρώην Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και ευρύτερου Δημόσιου – Τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Μιλώντας στην «Κ» ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Θανάσης Καποτάς, επισημαίνει ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, καθώς τα ποσά του Φεβρουαρίου θα απορροφηθούν στο μεσοδιάστημα και σίγουρα πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στελέχη του νέου Ταμείου βέβαια εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν θα μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων, κυρίως λόγω της ενοποίησης και των διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων που αυτή δημιούργησε.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση καταβολής εφάπαξ μέσω του προγράμματος πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου εκδόθηκαν συνολικά 14.375 εφάπαξ.

Σημαντικές μειώσεις

Τα νέα εφάπαξ θα εκδοθούν πλέον με το νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε σημαντικές περικοπές που προσεγγίζουν το 22%, επιπλέον των περικοπών που προβλέφθηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και για τους «παλαιούς» οδηγούν σε μείωση έως και 38%. Πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο για το 2014 κυμαίνεται μεταξύ 22.000 και 23.000 ευρώ μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν υπάλληλοι με αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα, που έφυγαν πριν από την 1/9/2013. Μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2014, καθώς το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και υπολογίζεται με μεικτό τρόπο:

• Τα χρόνια πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.

• Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας. Στην πράξη, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.

Ειδικότερα για το 2014 και το 2015 θα δοθεί επιστροφή εισφορών. Ειδικοί εκτιμούν πως για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014 το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7% - 0,9% επιπλέον για τα ίδια έτη ασφάλισης.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου