Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Παναγιωτάκης: Μικρότερη ΔΕΗ στον ηλεκτρισμό, μεγαλύτερη ως εταιρία

Παναγιωτάκης: Μικρότερη ΔΕΗ στον ηλεκτρισμό, μεγαλύτερη ως εταιρία

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι «εφόσον η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη στον σκληρό ανταγωνισμό και θα είναι ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα...



 το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να μας δοθούν τα εφόδια για να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον ανταγωνισμό»

Την αλλαγή του μοντέλου που διέπει τις σχέσεις ανάμεσα στην ΔΕΗ και την πολιτεία, ζήτησε από το βήμα του 38ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ πού πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι «εφόσον η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη στον σκληρό ανταγωνισμό και θα είναι ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να μας δοθούν τα εφόδια για να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον ανταγωνισμό».

Μίλησε για την ΔΕΗ του μέλλοντος που θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό της Ελλάδας αλλά πολύ μεγαλύτερη ως επιχείρηση, με νέα προϊόντα στο εσωτερικό και επέκταση στο εξωτερικό. Οι προτάσεις, τα σχέδια και οι δράσεις που έχει καταστρώσει η διοίκηση, όπως εξήγησε, θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Ανέφερε ότι για να έχουν επιτυχία τα προσδοκώμενα σχέδια θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό της εταιρίας, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει περισσότερη αποδοτική, και ζήτησε από τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια ως μια γροθιά.

«Πρέπει να γίνει ο ενεργειακός προγραμματισμός και μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα περιλαμβάνει τη χρήση στο άμεσο μέλλον ηλεκτρικής ενέργειας στην αυτοκίνηση οχημάτων, λεωφορείων, και μεταφορικών μέσων, καθώς και χρήση ηλεκτρική ενέργειας στην θέρμανση κτιρίων», τόνισε.

Εξήγησε ότι δεν επιθυμεί την πώληση περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών όπως έγινε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, πάρα μόνο εάν πρόκειται για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων, και ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην ιστορία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους λιγνίτες, μίλησε με αυτοκριτική διάθεση για την στάση των στελεχών και της διοίκησης της εταιρίας: «Όλοι μας ακούγαμε για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά τις σνομπάραμε ή λέγαμε ότι δεν μας αφορά το θέμα, και δεν δίναμε σημασία».

Υπενθύμισε ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του 2008 που έλεγε ότι πρέπει να μειωθεί η δεσπόζουσα θέαση στους λιγνίτες, «αντί να εμβαθύνουμε ως επιχείρηση και να δούμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα, αποφασίσαμε ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε τη απόφαση, την οποία κερδίσαμε στο δικαστήριο το 2012 αλλά χάσαμε με την συμβολή και βοήθεια των συμφερόντων το 2014».

Μίλησε για τους δυσμενείς συσχετισμούς που υπάρχουν στην διαπραγμάτευση, ότι στηρίζει τα αποτελέσματα εάν και δεν είναι πάντα ευχάριστα, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «τέθηκαν εκτός συμφωνίας τα υδροηλεκτρικά φράγματα, παρότι υπάρχουν ισχυρότατες δυνάμεις εντός και εκτός χώρας που επιθυμούσαν την πώληση τους».

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης αναγνώρισε ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό στα στερεά καύσιμα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και λιθάνθρακα. Χαρακτήρισε ως «πελώριο λάθος» της τότε κυβέρνησης το 2014 όταν συζητήθηκε η νέα οδηγία για δωρεάν διοξείδιο του άνθρακα , όταν η χώρα μας δεν συμπεριλήφθηκε στην λίστα αυτών που ευνοήθηκαν.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η επίκληση της κυβέρνησης ότι διατηρεί τον ΑΔΜΗΕ υπό Δημόσιο Έλεγχο, με το 51% στο ελληνικό δημόσιο, «δεν μας καλύπτει, γι' αυτό η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων για την αναγνώριση της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα στην περιουσία του Ομίλου ΔΕΗ, άρα και της ΑΔΜΗΕ».

Εξήγησε ότι ο όμιλος ΔΕΗ χάνει περιουσιακά στοιχεία αρκετών δις ευρώ έναντι ενός πολύ μικρού τιμήματος, αφού μετά την αποπληρωμή των φόρων από την πώληση, θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα απέδιδε ο ΑΔΜΗΕ προς τη μητρική ΔΕΗ σε διάστημα λιγότερο από 4 χρόνια.

Αναρωτήθηκε γιατί δεν μιλά κανείς για την δεσπόζουσα θέση των ιδιωτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όταν έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 17000 MW ενώ η ημερήσια ζήτηση του φορτίου φτάνει τα 6000 MW.

Δεν θα «κλάψουμε» για την μικρή ΔΕΗ ούτε για την μισή ΔΕΗ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου ήταν επίσης και οι πρόεδροι των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.




Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου