Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αυτοδιοικητικές με απλή αναλογική



Ειλημμένη απόφαση αποτελεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χθες κατά...



την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική. Μέσα από την αλλαγή του τρόπου εκλογής αλλάζουμε και τον τρόπο λειτουργίας των δήμων», τόνισε μετά την επίσκεψή του. Επιβεβαιώνεται έτσι η πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να αυξήσει την επιρροή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση –όπου δεν διαθέτει αξιόλογη δύναμη– διά της εφαρμογής ενός εκλογικού συστήματος το οποίο μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφούσα παράταξη και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ρόλο των εκλεγμένων δημάρχων. Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, από την πλειονότητα των δημάρχων. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων) έχει αποχωρήσει από τον «διάλογο» για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του υπουργείου. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με δημάρχους ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, αγνοώντας την ΚΕΔΕ, το θεσμικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οσον αφορά στους συμβασιούχους τόνισε ότι αναζητείται οριστική λύση μέχρι το τέλος του έτους «ώστε να λήξει η ομηρία αυτών των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν οριζόντια και αντικειμενικά κριτήρια ώστε να διερευνηθεί ποιοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να αποκατασταθεί η εργασιακή τους σχέση. «Η διαδικασία θα γίνει μέσω ανεξάρτητου οργάνου είτε πρόκειται για το ΑΣΕΠ είτε για επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το ΑΣΕΠ», ανέφερε και η οποία θα εξετάσει την πραγματική σχέση εργασίας τόσο όσον αφορά στον χρόνο όσο και στο αντικείμενο της απασχόλησης. Κάλεσε τα κόμματα και τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να υλοποιούνται», προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθούν στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα.

Αν και η πλειονότητα των συμβασιούχων απασχολείται στους ΟΤΑ, ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των δημοσίων υπαλλήλων. «Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι άνθρωποι που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να έχουν μόνιμη θέση με αξιοπρεπή αμοιβή», τόνισε. Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση «ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών», προσθέτοντας ότι ο νέος «Καλλικράτης» θα έχει μορφοποιηθεί σε νομοσχέδιο έως τον Σεπτέμβριο. Οσον αφορά στη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τις οποίες προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να καταργήσει, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα αλλάξουν μορφή.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου