Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά οι δήμοι



Πρωταθλητές στη διαφθορά αναδεικνύονται, για άλλη μία φορά, οι δήμοι, όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης...



για τη διετία 2015-2016, η οποία παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι επιθεωρητές του Σώματος διενήργησαν 871 ελέγχους, από τους οποίους σε 216 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβατικότητα. Από αυτές οι 119 αφορούν σε ΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις, οι 39 σε Νομικά Πρόσωπα, οι 24 σε υπουργεία, οι 19 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι υπόλοιπες 15 σε Περιφέρειες.

Οι έλεγχοι στους ΟΤΑ, ειδικότερα, αφορούσαν κυρίως σε υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών και στη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό ποσοστό των ελέγχων αφορούσε στην οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σε υποθέσεις δημοσίων έργων-συμβάσεων, σε ζητήματα πολεοδομικής φύσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, σε άλλα θέματα δήμων.

Από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου του 2016, σε 133 από αυτές (ποσοστό 32,20%), αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων ή οργάνων της δοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων. Από αυτές οι 85 περιπτώσεις αφορούσαν υπαλλήλους σε δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.

Περίπου το 58% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους ΟΤΑ α' βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Περίπου 6 στους 10 ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Σώμα είχαν ως έναυσμα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολών υπουργών, παραγγελιών δικαστικών ή εισαγγελικών Αρχών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης, «προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός των κρατικών θεσμών υπάρχουν παγιωμένα δίκτυα, που παράγουν και αναπαράγουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς και τα οποία συνυφαίνονται με την παραβίαση από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες».




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου