Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το 70% των εφαρμογών μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών με τρίτους

Το 70% των εφαρμογών μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών με τρίτους

Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι παραπάνω από το 70% των εφαρμογών μοιράζεται δεδομένα των χρηστών με τρίτους όπως οι Google Analytics, Facebook Graph API και...


 Crashlytics.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Lumen Priavacy Monitor σε 1.500 χρήστες, από τους οποίους ζήτησε άδεια, να παρακολουθεί μέσω της εφαρμογής της, ποια δεδομένα συνέλεγαν οι εφαρμογές που είχαν αποθηκεύσει στα smartphone τους και που έστελναν τα δεδομένα αυτά.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 15% των εφαρμογών συνδέεται με 5 ή περισσότερους trackers και το 25% των εφαρμογών συλλέγει πληροφορίες, οι οποίες συσχετίζουν το χρήστη με μια συγκεκριμένη συσκευή, όπως για παράδειγμα ο αριθμός τηλεφώνου του ή ο αριθμός IMEI.

Επιπλέον, η Lumen ανακάλυψε 598 ιστότοπους, οι οποίοι παρακολουθούσαν τους χρήστες πιθανότατα για διαφημιστικούς σκοπούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα social media όπως το Facebook, ιστότοποι όπως Google, Yahoo, αλλά και οι πάροχοι ίντερνετ.


Από και προς ποιες χώρες ταξιδεύουν περισσότερο τα δεδομένα
Από και προς ποιες χώρες ταξιδεύουν περισσότερο τα δεδομένα


Βέβαια, το ότι η Google και το Facebook «παρακολουθούν» τις κινήσεις των χρηστών δεν είναι κάτι καινούριο. Η Lumen προσπαθεί να μην κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας ότι πολλές από τις εφαρμογές πραγματικά χρειάζονται την πληροφορία για να λειτουργήσουν επαρκώς, όπως για παράδειγμα τα Google Maps, τα οποία ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη.

Επίσης, η Lumen υπενθυμίζει στους χρήστες ότι μπορούν να ελέγξουν σε ποια δεδομένα η εφαρμογή ζητά να έχει πρόσβαση, πριν την αποθήκευσή της.


Πηγή: Techblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου