Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Drone - ιπτάμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας



Μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone ανέπτυξαν ερευνητές του University of North Texas, για χρήση σε περιοχές που έχουν πληγεί...



 από φυσικές καταστροφές- οι οποίες τείνουν να «ξηλώνουν» τις υποδομές τηλεπικοινωνιών.

«Πραγματοποιήσαμε επίδειξη ενός φορητού συστήματος επικοινωνίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone» είπε ο Καμές Ναμουντούρι, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του UNT. «Το σύστημα, με ισχύ μετάδοσης μόλις 250 miliwatt, είναι ικανό να παρέχει άμεση κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων στη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών. Εάν η κλίμακά του αυξηθεί στα 10 watt, μπορεί να παρέχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας σε μια ολόκληρη πόλη σαν το Ντέντον (Τέξας)».

Ο Ναμουντούρι και η ομάδα του πρόσφατα πραγματοποίησαν επιτυχή δοκιμή του πρώτου συστήματος του είδους του στον κόσμο (Aerial Deployable Communication System) στο Ουάξαχακι του Τέξας. Η συσκευή τοποθετήθηκε σε drone, το οποίο πέταξε σε ύψος 400 ποδών (120 μέτρων). Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας του προγραμματίστηκε να συντονιστεί στο bandwidth που έχει αποδοθεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης/ σωστικά συνεργεία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να παρέχει άμεσα δυνατότητες επικοινωνίας και εξαφανίζοντας τον προβληματισμό περί υπερβολικού φόρτου ή υλικών ζημιών στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πληγείσα περιοχή. Τα πλήρη αποτελέσματα του πειράματος αυτού θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 2017 Global City Teams Challenge Expo στην Ουάσινγκτον.

«Όλη η ομάδα έχει ζωτικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα» είπε ο Ναμουντούρι. «Συνεργαστήκαμε με τις Virtual Network Communications, loT+LTE Consulting Group, Unmanned Experts και AirRobot για να γίνει αυτό δυνατό. Επίσης είχαμε βοήθεια από τα Lone Star UAS Center for Excellence, Texas A&M University στο Corpus Christi,την Federal Communications Commission, το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας, τις FirstNet, AT&T, την πυροσβεστική της πόλης του Ντέντον, την Civil Air Patrol και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη χρηματοδότηση του National Science Foundation. Επίσης, έχω καταπληκτικούς φοιτητές, που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου