Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Μουζάλας για Ελληνικό: Σήμερα είναι μια καλή μέρα

Μουζάλας για Ελληνικό: Σήμερα είναι μια καλή μέρα

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το μεταναστευτικό και τη χώρα μας. Μετά από καιρό, περίπου 18 μήνες, έκλεισε οριστικά το Ελληνικό. Ενεπλάκησαν πολλοί φορείς στην προσπάθεια...



 εκκένωσης του Ελληνικού, η δουλειά ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες τουλάχιστον, και σήμερα έγινε η τελική φάση, χωρίς την άσκηση της παραμικρής βίας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από το νεοσύστατο κέντρο προσφύγων στη Θήβα: μία δομή που φιλοξενεί ήδη από το μεσημέρι, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και προσφύγων - κυρίως οικογενειών - μετά την εκκένωση του Ελληνικού.

Αυτή η δομή αναμένεται να υποδεχθεί 800 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αποτελείται από 65 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αλλά και 65 κοντέινερ.

Τον Γ. Μουζάλα υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Θήβας, Σπύρος Νικολάου, και μαζί επισκέφθηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας, το ιατρείο και τους κοινόχρηστους χώρους του καταυλισμού. Ο κ. Μουζάλας μίλησε με οικογένειες, άκουσε τα προβλήματά τους και διαβεβαίωσε ότι «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προς το καλύτερο». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι «οι μετανάστες θα ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, αφού τα σπιτάκια είναι εξοπλισμένα με κουζίνες, ψυγεία, δύο δωμάτια με διπλές κουκέτες και τραπεζαρία. Στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν ειδικά δωμάτια μόνο για γυναίκες, χώρους λατρείας αλλά και ιατρεία».

Στις δηλώσεις του ακόμη, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι υπήρχαν 25 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία επίσης, έπειτα από ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας υπό την εποπτεία του εισαγγελέα ανηλίκων, πρόκειται επίσης να μεταφερθούν στη Θήβα, όπου στη νέα δομή «προβλέπεται η κατάλληλη υποδομή γι' αυτό».

Σχετικά με την εκκένωση είπε ότι «έγινε με αποφασιστικό, αλλά και ευγενικό τρόπο», και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την εξαιρετική βοήθεια του κ. Τόσκα και της αστυνομίας». Μάλιστα, είπε ότι έχουν εξειδικευθεί, καθώς είναι η τέταρτη εκκένωση που κάνουν σε μεγάλες και δύσκολες συγκεντρώσεις, ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη με τους 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την πλατεία Βικτωρίας με τους 2.000, την Ειδομένη με τους 20.000 και το Ελληνικό».

«Το να μπορέσεις να κάνεις εκκενώσεις χωρίς βία απαιτεί μια δουλειά ουσίας, και να έχεις δημιουργήσει θέσεις για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι» δήλωσε ο κ. Μουζάλας. «Απαιτεί επίσης να έχεις σταματήσει τον ερχομό των χιλιάδων ανθρώπων που έφταναν κάθε μέρα. Στο Ελληνικό έφτασε να φιλοξενούμε και 6.500 χιλιάδες ανθρώπους» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Θήβας διαβεβαίωσε τον κ. Μουζάλα ότι θα προχωρήσουν έργα θωράκισης της ασφάλειας των προσφύγων-μεταναστών που θα βρίσκονται στη νέα δομή, καθώς βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας τόνισε με νόημα σχετικά σε ό,τι αφορά τις κινδυνολογίες που είχαν ακουστεί γύρω από την εκκένωση του Ελληνικού: «Άκουσα από πολύ σοβαρή ΜΚΟ, ότι ασχολιόντουσαν με την υγεία αυτών των ανθρώπων και στεναχωρήθηκαν γιατί η μεταφορά τους διακόπτει αυτή την επαφή, άκουσα για απεργίες πείνας, άκουσα πολλές σαχλαμάρες. Μέχρι να εκκενωθεί το Ελληνικό όλοι βρίζανε το Ελληνικό. Τώρα που εκκενώθηκε, όλοι πιστεύανε - και εσείς οι δημοσιογράφοι - ότι στο τέλος θα ασκηθεί βία. Η διάψευση αυτή σας κάνει χαρούμενους, δεν αμφιβάλλω».




Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου