Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Πουλήστε το 40% των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ

Δανειστές: Πουλήστε το 40% των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ

Αρχισαν και επίσημα τα όργανα της τρόικας για τη ΔΕΗ. Στις νέες απαιτήσεις που απέστειλαν οι δανειστές στην κυβέρνηση ενόψει των τελικών διαβουλεύσεων για τη δεύτερη...



αξιολόγηση μπαίνει θέμα, και μάλιστα με διαδικασίες fast track, πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Επιχείρησης.
Και αυτό εφόσον έως τον προσεχή Ιούνιο αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι ιδιαίτερα μαξιμαλιστικοί μνημονιακοί στόχοι για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτούς, το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής πρέπει να έχει πέσει από 89,83% τον Δεκέμβριο του 2016 σε 75,24% τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή κατά 14,59%.
Τον Ιούνιο, λοιπόν, η τρόικα θα αξιολογήσει την πορεία επίτευξης των παραπάνω στόχων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και εφόσον διαπιστώσει απόκλιση, θα ενεργοποιηθούν τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα της πώλησης μονάδων.

Σε όλες τους τις πτυχές, το κείμενο που παρέλαβε προ ημερών στα χέρια του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα «επιθετικό» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι διευκολύνει το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, η πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας με βάση αυτό το τροποποιημένο ενεργειακό μνημόνιο επρόκειτο να γίνει χθες.

Το πρώτο αγκάθι αφορά την αύξηση των ποσοτήτων των υποχρεωτικών δημοπρασιών ρεύματος (ΝΟΜΕ), θέση με την οποία διαφωνεί ρητά η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι ζημιώνει εμφανώς τη ΔΕΗ. Οχι μόνο όμως έχει επανέλθει η απαίτηση της τρόικας για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με τον χρόνο, αλλά και έχουν τεθεί ακόμη πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Εν προκειμένω, προβλέπεται ότι μέσα στο 2017 θα δημοπρατηθούν εκτός από το 12% της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος, που ανέφερε αρχικά ο νόμος, και η ποσότητα 8% που βγήκε το 2016. Αντίστοιχα, η απαίτηση για το 2018 είναι να δημοπρατηθεί όχι μόνο το αρχικό 13% της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος, αλλά 33% (8% του 2016, συν 12% του 2017%, συν 13% του 2018).

Το εντελώς, ωστόσο, καινούργιο στοιχείο είναι ότι περιγράφονται για πρώτη φορά ρητά και με σαφήνεια εκείνα τα εναλλακτικά και δομικού χαρακτήρα μέτρα που θα ληφθούν εφόσον δεν επιτευχθούν μέσω των δημοπρασιών οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Ετσι και εφόσον τον προσεχή Ιούνιο η αξιολόγηση δείξει ότι παραμένει η απόσταση από τους στόχους, η τρόικα προτείνει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Τούτο σημαίνει ότι η πώληση θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Είναι δε τόσο αυστηρό το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2017 θα πρέπει να προσληφθεί σύμβουλος για την πώληση των μονάδων. Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι τα εναλλακτικά αυτά μέτρα πρέπει να περιγραφούν και να συμφωνηθούν τώρα, αλλά να νομοθετηθούν το καλοκαίρι του 2017.

Ετερο στοιχείο που δείχνει την ασκούμενη πίεση είναι ότι το ενεργειακό μνημόνιο απαγορεύει στο Δημόσιο να έχει καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή στα επενδυτικά αυτά σχήματα που θα αγοράσουν τις μονάδες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η τρόικα βάζει βέτο στα σχήματα συμπράξεων με ιδιώτες που προκρίνει η ΔΕΗ, καθώς επίσης ότι είναι αμφίβολο αν θα επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ, να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Σημειωτέον ότι το μνημόνιο δεν κάνει αναφορά σε θέμα Μικρής ΔΕΗ, ούτε όμως αναφέρεται κάπου ως πιθανό ή αποδεκτό εναλλακτικό μέτρο η πώληση πελατολογίου (για παράδειγμα μέσω θυγατρικών εταιρειών) από τη ΔΕΗ, λύση που η τελευταία έχει αναγάγει σε κεντρική στρατηγική της.





Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου