Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης- ΕΛΚΕΘΕ, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών

Συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης- ΕΛΚΕΘΕ, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών

Για τα αποτελέσματα της μελέτης που αφορά την διάβρωση των παράκτιων περιοχών και ακτών του κόλπου των Χανίων, την ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων και...



την ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων και μουσείων, συζήτησαν ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καθηγητής του Πολυτεχνείου, Σπύρος Μαυράκος, και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Νίκος Καλογερής.

Στην συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του διευθυντή του «Θαλασσόκοσμου» -Ενυδρείου Κρήτης, Μιχάλη Παπαδάκη, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης για τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών και ακτών του κόλπου των Χανίων, η οποία εκπονήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια.

Όπως ανακοινώθηκε, η κύρια λύση που προτείνεται, προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις, όπως τον εμπλουτισμό των παραλιών με άμμο που θα συγκεντρωθεί από τα γύρω λατομεία. Η παρέμβαση εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακόμη, συζητήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, καθώς και οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το σενάριο.

Επίσης, εξετάσθηκε η δυνατότητα χωροθέτησης καταδυτικών πάρκων, αλλά και ενάλιων καταδυτικών μουσείων στην Περιφέρεια Κρήτης, λόγω του αξιόλογου υποβρύχιου περιβάλλοντος, αλλά και των πολυάριθμων ενάλιων αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να αναλάβουν δράση και οι δύο πλευρές, ώστε να ενισχυθεί διοικητικά και ως προς τις αρμοδιότητές της, η υπηρεσία Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που λειτουργεί στην Περιφέρεια, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη διεκπεραίωση ελέγχων και εγκρίσεων στον παράκτιο χώρο του νησιού.

Τέλος, όλες οι πλευρές, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους σε διάφορα προγράμματα και ερευνητικές εργασίες και τόνισαν ότι η συνεργασία θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου