Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πειραγμένες αντλίες και για το υγραέριο κίνησης

Πειραγμένες αντλίες και για το υγραέριο κίνησης

Δεκάδες φέρονται να είναι τα πρατήρια που κλέβουν στην αντλία μετά την αύξηση του ειδικού φόρου καταναλώσης - Οι τρεις τρόποι που χρησιμοποιούνται


Οργιάζει το λαθρεμπόριο και στην αγορά του υγραερίου κίνησης με δεκάδες πρατήρια, σύμφωνα με το Έθνος, να κλέβουν στην αντλία, με το 20% να διακινείται παράνομα και τελικά με απώλειες για τα δημόσια ταμεία να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξαρση αυτή στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς πλέον η τιμή του τόνου αυξήθηκε στα 430 από τα 330 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρεις είναι οι τρόποι παράνομης διακίνησης υγραερίου:


- ο πρώτος εντοπίζεται στην κλοπή στο ρεζερβουάρ με τη χρήση δεύτερης πλακέτας μέσω της οποίας παρακρατούνται διπλάσες ποσότητες από αυτές που πλήρωσε ο καταναλωτής

- ο δεύτερος είναι μέσω της πώλησης βιομηχανικού υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας ως κίνησης. Μάλιστα οι εκτιμήσεις θέλουν πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται να προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας καθώς το συγκεκριμένο είδος έχει ΕΦΚ 60 ευρώ ανά τόνο.

- ο τρίτος είναι η πώληση υγραερίου θέρμανσης ως κίνησης καθώς η διαφορά στον ΕΦΚ ανάμεσα στα δύο είδη είναι της τάξης των 0,21 ευρώ το λίτρο.




Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου