Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Θα πωληθεί η Opel στην Peugeot;

Θα πωληθεί η Opel στην Peugeot;

Ο γαλλικός όμιλος PSA που παράγει τα οχήματα Peugeot και Citroën διαπραγματεύεται με την αμερικανική GM την εξαγορά της θυγατρικής...



της Opel/Vauxhall, αναφέρει η Deutsche Welle, κάνοντας λόγο για στιγμές αγωνίας για 32.800 εργαζομένους σε Γερμανία και Βρετανία.

Όπως αναφέρει η DW, η Opel καταγράφει απώλειες εδώ και 18 χρόνια.

Από το 1929 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel και η βρετανική αδελφή εταιρία Vauxhall ανήκουν στην αμερικανική General Motors με πωλήσεις που έφθασαν πέρυσι τα 1,16 εκ. οχήματα.

Το 2009 όταν η GM αντιμετώπιζε την μεγαλύτερη κρίση στην μέχρι τώρα ιστορία της, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της Opel, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν, σημειώνει η DW.

H μητρική GM επέλεξε να μην πωλήσει το ευρωπαϊκό της παράρτημα και επέβαλε ένα αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης που περιλάμβανε λουκέτα στα εργοστάσια παραγωγής στο γερμανικό Μπόχουμ και την βελγική Αμβέρσα, αλλά και επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε άλλες μονάδες παραγωγής.

Μέρος του προγράμματος εξυγίανσης ήταν και η συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο PSA με τον οποίο η Opel κατασκευάζει από κοινού τρεις τύπους αυτοκινήτων σε εργοστάσια στην Ισπανία και την Γαλλία. Η εξοικονόμηση δαπανών ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους Αμερικανούς, οι οποίοι τερμάτισαν τη συνεργασία με τους Γάλλους, τονίζει η DW.

Μέρκελ: Να διατηρηθούν στη Γερμανία οι θέσεις εργασίας


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις εργασίας της Opel στη χώρα, την ώρα που εκπρόσωποι των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας εμφανίζονται ανοιχτοί σε μια συζήτηση για την εξαγορά της από τον γαλλικό όμιλο PSA.

«Θα κάνουμε ότι είναι πολιτικά δυνατόν για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τις μονάδες παραγωγής στη Γερμανία» είπε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος.

Η γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε τη Τρίτη από την ανακοίνωση ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για την εξαγορά από την PSA των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της αμερικανικής General Motors. Στη συνέχεια διαμήνυσε ότι σκοπεύει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε αυτό το ευαίσθητο θέμα για το Βερολίνο.

Ο υφυπουργός Ματίας Μάχνινγκ, που ανέλαβε να παρακολουθεί την υπόθεση της συγχώνευσης είπε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι το Βερολίνο θέλει να συνεργαστεί στενά με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνδικάτων ώστε να διατηρηθούν οι μονάδες παραγωγής, οι θέσεις εργασίας και οι συμφωνίες που έχει συνάψει η εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Opel, που επίσης δεν ήταν ενήμεροι για την υπόθεση, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι είναι «έτοιμοι να προχωρήσουν σε εποικοδομητικές συνομιλίες» στην περίπτωση της πώλησης της εταιρείας.




Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου