Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

4,3 εκατ. επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία από τα «κλεμμένα» των εξοπλιστικών



Ποσό 4,3 εκατ ευρώ κατατέθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου...



 στην Τράπεζα της Ελλάδος, από εμπλεκόμενο σε υποθέσεις εξοπλιστικών.

Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχθεί από το 2014. Από τα ειδικά γραφεία ανακριτών διαφθοράς είχαν συγκεντρωθεί σημαντικά χρηματικά, τα οποία έφθασαν τα 50 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από εμπλεκόμενους, κυρίως σε εξοπλιστικά σκάνδαλα.

Οι δυσλειτουργίες όμως του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει ήδη για την επιστροφή των καταχρασθέντων χρημάτων υπέρ του ελληνικού δημοσίου, έχει ανακόψει από καιρό την αρχικά αισιόδοξη τάση για επιστροφή χρημάτων από εμπλεκόμενους σε υποθέσεις σκανδάλων.

Πρόσφατο παράδειγμα για τις δυσλειτουργίες του ισχύοντος νόμου ήταν η περίπτωση της υπόθεσης των ηλεκτρικών εταιρειών Energa και Hellas Power, στην οποία το δικαστήριο δεν μπόρεσε να παραλάβει ποσό 80 εκατ. ευρώ που προσέφεραν οι κατηγορούμενοι - και πλέον καταδικασθέντες- για λόγους που σχετίζονται με την διατύπωση των σχετικών διατάξεων.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις τα παρεχόμενα κίνητρα είναι ουσιαστικώς πενιχρά καθώς οι εμπλεκόμενοι σε μία υπόθεση, αν καταβάλουν στο δημόσιο όσα χρήματα προέρχονται από έκνομη δράση τους, ουσιαστικώς δεν τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης με αποτέλεσμα στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις περιπτώσεις, να αποθαρρύνονται να πληρώσουν.

Πάντως στην πρώτη υπόθεση που καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά υπέρ του δημοσίου, ύψους 51 εκατ. Ευρώ ήταν η περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όταν την προκαταρκτική έρευνα χειρίστηκε ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τα 4,3 εκατ. ευρώ.


«Το ποσό των 4.313.675 ευρώ που προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε υποθέσεις εξοπλιστικών, μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος με δικαιούχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ποσό αυτό κατατέθηκε σε εκαττέλεση σχετικού βουλεύματος και επί τη βάσει της παρασχεθείσας ενώπιον των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών ρητής ανεπιφύλακτης και άνευ προϋποθέσεων συναίνεσης του δικαιούχου του λογαριασμού στον οποίο περιήλθε το εν λόγω ποσό και ήδη κατηγορουμένου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο λογαριασμός με δικαιούχο του Ελληνικό Δημόσιο έχει ανοιχθεί τον Ιανουάριο του 2014 για την κατάθεση σε αυτόν χρηματικών ποσών προερχόμενων από εγκληματικές ενέργειες κατά του Δημοσίου».




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου