Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ισχυρό ενδιαφέρον της Κίνας για την ελληνική αγορά ενέργειας

Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον της CMEC για τη Μελίτη, αλλά και για την από κοινού είσοδο στις αγορές των Βαλκανίων.

Επί τόπου έλεγχο της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 1 στη Φλώρινα έκανε την Κυριακή ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζου Ξιαολί, τον οποίο υποδέχθηκε...


 ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα ο CEO της China Development Bank.

H κινητοποίηση των δύο αξιωματούχων της Κίνας συνδέεται με το ισχυρό ενδιαφέρον της China Machinery Engineering Corporation (CMEC) για την εγχώρια αγορά ενέργειας και την υλοποίηση του «project Μελίτη», στο πλαίσιο του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2016.

Η επίσκεψη δε του επικεφαλής της Eπενδυτικής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος θα κάνει στάση για ένα δίωρο στην Αθήνα, επιστρέφοντας από προγραμματισμένο ταξίδι του στην Πορτογαλία, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παναγιωτάκη, δείχνει ότι το project έχει ωριμάσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να αρχίσουν να συζητούνται και θέματα χρηματοδότησης. Από τα τέλη Οκτωβρίου που υπεγράφη το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών, τεχνικά κλιμάκια της CMEC έχουν επισκεφθεί τη μονάδα Μελίτη 1 και όπως τονίζουν πηγές της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο. Η επικοινωνία μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο εταιρειών είναι συνεχής μέσω mail, ενώ η κινεζική πλευρά μελετά ενδελεχώς και τα πολύπλοκα θέματα λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου, το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ (750 εκατ. το κόστος της μονάδας συν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της).

Σε συνομιλίες βρίσκεται η CMEC και με τους δύο ιδιωτικούς ομίλους που εμπλέκονται στο ορυχείο της Βεύης, TΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ. Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον της CMEC για τη Μελίτη αλλά και για την από κοινού είσοδο στις αγορές των Βαλκανίων. «Η Κίνα διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και μια διεύρυνση της συνεργασίας της CMEC με τη ΔΕΗ στα Βαλκάνια μπορεί να διασφαλίσει δραστηριότητα και για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους», σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το project Μελίτη και τη συνεργασία με τη CMEC ως επιτυχημένο μοντέλο σύμπραξης ΔΕΗ - ιδιωτών. Ο ίδιος μάλιστα δεν κρύβει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με ελληνικούς ομίλους για τέτοιου είδους συνεργασίες, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να εκσυγχρονισθούν και παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.



Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου