Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Πάει περίπατο η «αξιοποίηση», επιμένουν για πώληση οι δανειστές

ΔΕΗ: Πάει περίπατο η «αξιοποίηση», επιμένουν για πώληση οι δανειστές

Η επαναφορά του σχεδίου «μικρή ΔΕΗ» ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φουντώσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις - Αντιμέτωπη η εταιρεία...



ηλεκτρισμού με υποχρεώσεις 500 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, ποσό που αν δεν καταβάλει κινδυνεύει με χρεοκοπία

Άκυρο φαίνεται να δίνουν στην κυβέρνηση οι θεσμοί για να μεταφερθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για την πώληση και εκχώρηση του management. Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας να πείσει ότι δεν πωλείται και τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση επί του θέματος, οι δανειστές επιμένουν και αρνούνται να «βγάλουν» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την άμεση πώληση του 17% της επιχείρησης προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Εξάλλου, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η εναλλακτική πρόταση των ΝΟΜΕ για να μειωθεί το μερίδιο της εταιρείας δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα και οι θεσμοί θέτουν επιτακτικά να αποτυπωθεί στη συμφωνία η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για τη λήψη συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα ΝΟΜΕ, επαναφέροντας έτσι το σχέδιο της γνωστής «μικρής ΔΕΗ» ή και την πώληση μονάδων. Δηλαδή, οι μέχρι τώρα δημοπρασίες δεν βοήθησαν στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, όπως προβλέπουν οι στόχοι του μνημονίου. Το μερίδιο της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 89,83% από 88,66% τον Νοέμβριο και έναντι μνημονιακού στόχου για 87,24% στο τέλος του 2016.

Βεβαίως, αν πωληθεί η ΔΕΗ θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, η οποία τάσσεται σθεναρώς υπέρ του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών ΔΕΚΟ  και της ΕΥΔΑΠ. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αρνούνται ότι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή θα προσφέρει στη ΔΕΗ φρέσκα κεφάλαια, καθώς η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε κατάρρευση, η κυβέρνηση φοβούμενη και τις εσωκομματικές αντιδράσεις διαψεύδει ότι υπάρχει θέμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Μάλιστα, η ηγεσία της ΔΕΗ αναγνωρίζει ότι η σμίκρυνση της ΔΕΗ ίσως είναι απαραίτητη. «Καλύτερα μια υγιής ΔΕΗ με 4 εκατ. πελάτες, παρά μια δυσκίνητη και ευάλωτη με 7,5 εκατ. πελάτες» είπε προσφάτως ο κ. Παναγιωτάκης και υπογράμμισε ότι «η ένταξη της ΔΕΗ στο λεγόμενο Υπερταμείο αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θετική επίπτωση, με την έννοια ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει τα εταιρικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της, χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημοσίου».

Μεγάλο μειονέκτημα η χαμηλή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που αναγνωρίζουν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της ΔΕΗ, γεγονός που οδηγεί το υπουργείο Ενέργειας να πιέζει στην αξιοποίηση της ΔΕΗ - με την προσχώρηση στο Υπερταμείο.


Γιατί επανέρχεται το σχέδιο «μικρή ΔΕΗ»


Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» -εταιρεία με το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης- δεν έφυγε ποτέ από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, καθότι στο προσχέδιο που άφησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι αν αποτύχουν τα ΝΟΜΕ τότε θα πρέπει να πουληθούν μονάδες. Σημειώνεται ότι οι δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ) αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το εργαλείο για την επίτευξη της μνημονιακής δέσμευσης μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά σταδιακά και μέχρι το 2019 κάτω από το 50%.

Οι θεσμοί και ιδιαιτέρως η Κομισιόν εκφράζουν επιφυλάξεις για την απόδοση των ΝΟΜΕ σε σχέση με τον στόχο, ενώ την αντίθεσή του για τις δημοπρασίες έχει εκφράσεις πολλάκις ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανούλ Παναγιωτάκης, για τις οποίες έχει αναφέρει ότι μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει εκφράσει την άποψη πως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν αναγκαίος μηχανισμός και ενδεχομένως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προχωρά στη δημιουργία δύο θυγατρικών στις οποίες θα εκχωρήσει πελατολόγιο και στη συνέχεια θα διαθέσει σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών διατηρώντας η ίδια μειοψηφικό πακέτο.

Από την άλλη, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει το 17% από το ΤΑΙΠΕΔ (που έχει σκοπό μόνο την πώληση) στην ΕΔΗΣ (αξιοποίηση), την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, που ανήκει στο Υπερταμείο, δεν έχουν αποδώσει αφού οι δανειστές αρνούνται να αποσύρουν το σενάριο της ιδιωτικοποίησης.


Υψηλές ανάγκες σε κεφάλαια


Η ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα έχει να αντιμετωπίσει υψηλές υποχρεώσεις 500 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, ποσό που αν δεν καταβάλει κινδυνεύει με χρεοκοπία. Εντός του μήνα έρχεται η πρώτη μεγάλη ομολογιακή πληρωμή που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, ακολουθεί τον Απρίλιο η αποπληρωμή 400 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και πληρωμές προς εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και προς τους φορείς της αγοράς (ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ).

Ανάσα η έγκριση του νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μεγάλη πηγή ρευστότητας για την εταιρεία. Η ΔΕΗ αναμένει εντός του έτους την είσπραξη εσόδων από διάφορες πηγές, όπως η προπληρωμή από το Δημόσιο της κατανάλωσης ρεύματος των Δημόσιων οργανισμών ύψους 100 εκατ. ευρώ, έσοδα 93 εκατ. ευρώ από την επιστροφή μετρητών που θα γίνει από το ταμείο του ΑΔΜΗΕ, Η είσπραξη από τους Κινέζους της State Grid 320 εκατ. ευρώ για το 24% του ΑΔΜΗΕ.




Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου