Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Κομισιόν

Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Κομισιόν

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις». Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, εφαρμόζοντας αυτούς τους μειωμένους συντελεστές, η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, δεδομένου ότι ευνοεί την εγχώρια παραγωγή αυτών των αλκοολούχων ποτών. Η Επιτροπή τονίζει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή που απαγορεύει την εσωτερική φορολογία, η οποία συνεπάγεται έμμεση προστασία των εγχώριων προϊόντων ή επιβολή στα προϊόντα άλλων κρατώνομελών οιωνδήποτε εσωτερικών φόρων ανώτερων από εκείνους που επιβαρύνουν ομοειδή εθνικά προϊόντα.

Επιπλέον, «αν και μικρά αποστακτήρια μπορούν, υπό ορισμένους όρους, να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 50% του κανονικού εθνικού συντελεστή», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως σημειώνει, εφαρμόζοντας έναν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή, το ελληνικό καθεστώς για τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς δεν τηρεί τους όρους αυτούς και υπεμθυμίζει ότι ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2015 ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της περί ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά «τσίπουρο» και «τσικουδιά».




Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου