Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Το νέο σχέδιο για την Αθήνα και η επιμονή των «αόρατων» αστυνομικών

ΕΛ.ΑΣ: Το νέο σχέδιο για την Αθήνα και η επιμονή των «αόρατων» αστυνομικών

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας μετά τα επιχειρησιακά προβλήματα και τα κρούσματα διαφθοράς από την επιχείρηση «Θησέας» εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ.


Η ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη συγκεντρώνει στοιχεία για τις νέες «εγκληματογόνες περιοχές» στο κέντρο της Αθήνας, τα νέα στέκια των εμπόρων ναρκωτικών, του παράνομου τζόγου, του χώρους δράσης των σωματεμπόρων και άλλες σχετικές πληροφορίες. Προκειμένου ν αρχίσει νέα επιχείρηση «κάθαρσης» με αμφισβητούμενα ωστόσο αποτελέσματα, αν κριθεί από προηγούμενες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα οι επιτελείς των αρχών ασφαλείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα από σημαντικό ποσοστό ασυνείδητων αστυνομιών που είτε «εξαφανίζονται» από τα πόστα τους ή για λόγους βιασύνης και ...ωχαδελφισμού αφήνουν ελεύθερους κακοποιούς.

Το σχέδιο «Θησέας » είχε ξεκινήσει το 2014 και σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 600 αστυνομικοί, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων αδικημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Όμως υπήρξαν πολλά κρούσματα διαφθοράς, κλοπών σε βάρος αλλοδαπών στην διάρκεια ελέγχων, παράνομης διακίνησης κατασχεμένων προϊόντων κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν το τελευταίο διάστημα εκπονείται το αναθεωρημένο «Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης του Δήμου Αθηναίων» όπου όλα αρχίζουν από το σημείο ...μηδέν, ζητείται πλήρης επανασχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας ενώ εντοπίζονται «νέοι στόχοι».

Παράλληλα έντονο προβληματισμό εξακολουθεί να δημιουργεί στην ΕΛ.ΑΣ το ποσοστό του 90%-95% των αστυνομικών που έχουν αναλάβει περιπολίες σε μέσα μαζικής μεταφοράς κι υποψήφιους στόχους για ένοπλες επιθέσεις και έχει διαπιστωθεί ότι εξαφανίζονται από τις θέσεις τους και κατευθύνονται μαζικά σε γειτονικές καφετέριες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ελέγχους και των τελευταίων ημερών, παρά τις προειδοποιήσεις ανωτέρων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, συνεχίσθηκε το φαινόμενο των... απόντων αστυνομικών που εμφανίζονταν 8-12 λεπτά μετά τις κλήσεις τους από τους προ ισταμένους τους. Με τους υποψήφιους «στόχους» να είναι ευάλωτοι σε κάθε επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη τιμωρηθεί -με επιβολή προστίμων- από περιφερειακές υπηρεσίες αρκετοί αστυνομικοί.

Σημειώνεται πάντως ότι το αδίκημα «εγκατάλειψης θέσης» το οποίο διαπράττουν πολλοί ασυνείδητοι ένστολοι προβλέπει μέχρι και την εκδίωξη τους από την ΕΛ.ΑΣ. Όμως προτιμώνται πιο «ήπιες» επιλογές.

Τέλος εντύπωση προκαλούν οι ισχυρισμοί αστυνομικών που έχουν ελεγχθεί από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ για τις περιπτώσεις απελευθέρωσης δραστών ληστειών του «δρόμου».

Οι αστυνομικοί έχουν προβεί στον ισχυρισμό ότι «είχαν την συναίνεση των θυμάτων». Όμως αυτό φέρεται να διαψεύδεται από τους ιδιώτες-στόχους των εγκληματικών ενεργειών.

Επιπλέον υψηλόβαθμοι αστυνομικοί σημειώνουν ότι «τα σχετικά αδικήματα διώκονται αυτεπάγγελτα και όσα λένε οι αδιάφοροι αστυνομικοί δεν έχουν καμία βάση και είναι αδικαιολόγητα».




Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου